Höstens regeringsbildning blir svårlöst

Västervik2014-03-24 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I nuläget tyder opinionsundersökningarna på att regeringen förlorar höstens riksdagsval. En osäker faktor är att omkring 20 procent av de tillfrågade inte bestämt partival och att många av de statistiskt utsedda inte svarat. För att behålla regeringsmakten måste både Centerpartiet och Kristdemokraterna klara fyraprocentspärren. En utrikespolitiskt skärpt situation av det slag vi nu sett i Ukraina brukar gynna sittande regering.

Det blir svårare för S-ledaren Stefan Löfven att bilda en socialdemokratiskt ledd regering då meningsskiljaktigheterna är betydligt större bland de rödgröna än inom Alliansen. Löfvens öppning för att eventuellt samarbete med Centerpartiet och Folkpartiet visar att han är medveten om dessa svårigheter. Löfven liksom Mona Sahlin tillhör partiets högerflygel och det är uppenbart att han inte vill ha Vänsterpartiet med i en av honom ledd regering. Samarbetet med V inför valet 2010 var en av orsakerna till att många av de för S-partiet viktiga mittenväljarna valde Alliansen.

Ett stort problem för Löfven är att LO i ekonomiska frågor som skatter och vinstuttag ur privata vårdföretag har mer gemensamt med V än med S. LO har framfört krav på utgiftsökningar på nära 70 miljarder. Så länge S tävlar med Alliansen om trovärdigheten av att kunna föra en ansvarsfull ekonomisk politik blir detta LO-krav omöjligt att genomföra.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mer ideologiskt än pragmatiskt inriktade och framstår därmed som mer politiskt tydliga. Båda partierna har stora möjligheter att bli tioprocentpartier och kommer att ställa stora krav för att ingå i en S-regering inte minst för att undvika kommande svekdebatt.

Inom utrikes- och säkerhetspolitiken finns ideologiska motsättningar mellan S och både V och Miljöpartiet. V har en mot USA mycket kritisk ibland fientlig inställning. I den rödgröna samverkan inför valet 2010 fick V igenom ett omöjligt krav på att USA skulle lämna sina baser i olika delar av världen. Partiet vill förbjuda eller åtminstone minska vapenexport även till demokratiskt styrda länder. Även Mp har en negativ inställning. Export av för svensk industri viktiga JAS-Gripen projektet är en hjärtefråga för före detta metallordföranden Löfven. Närmast gäller det eventuell export till Schweiz och Brasilien. Den exporten vill inte V och MP acceptera. För eventuellt godkännande kommer partierna troligen att som kompensation kräva andra eftergifter för regeringssamverkan. I EU-frågan vill V även få med den feministiska frågan. Oklart är vad detta innebär.

För S torde en samverkan med MP vara lättare. Löfven förefaller vara positivt inställd. Motstånd finns inom LO:s industriförbund där det finns en oro för vad detta skulle innebära för energipolitiken.

Den stora opinionsmässiga skillnaden mellan regeringen och de rödgröna kommer sannolikt att utjämnas när vi närmar oss valdagen och debatterna på allvar kommer igång. Många även inom Alliansen tvivlar dock på att man vinner nästa val.

Om inget av blocken blir tillräckligt stort får Sverigedemokraterna stora möjligheter att påverka politiken både direkt och indirekt.

Läs mer om