I en svunnen Sörgårdsidyll
Majs. Gröda som finns i genmodifierad form som enligt Mattias Zetterstrand fordrar mindre bekämpningsmedel och kan bromsa uppkomsten av cancerogena svampgifter. Foto: AP/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I debattartikeln utpekas jordbruksföretaget Monsanto på ett sådant vis att vi anser oss tvingade att bemöta.
Med fötterna förankrade i en svunnen Sörgårdsidyll fortsätter förre centerledaren Lennart Daléus sin kamp mot den gröna biotekniken. Denna gång är det hans tidigare partikollega, miljöminister Andréas Carlgren och jordbruksföretaget Monsanto som hamnat i onåd.
Carlgren för att han företräder en linje som stödjer sig mot vetenskap istället för tro när det gäller EU:s godkännande av "GMO-grödor" i allmänhet och majssorten MON810 i synnerhet. Monsanto därför att företaget utvecklat denna majssort, som framgångsrikt odlats i Europa i nio år och bland annat innebär minskad användning av bekämpningsmedel och minskad risk för så kallade svampgifter. Miljö- och hälsofördelar som man föreställer sig att en uttalad miljövän skulle uppskatta.
I det fall Daléus åberopar har Ungern vänt sig till EU-kommissionen och yrkat på förbud mot majssorten ifråga, med hänvisning till att den hotar lokala arter. Det är en rätt som alla EU-länder har, förutsatt att man kan lägga fram relevanta vetenskapliga bevis för sin sak. Ungerns krav prövades av EU:s vetenskapliga livsmedelsmyndighet EFSA (European Food Safety Authority) som emellertid underkände bevisens vetenskapliga relevans.
Med sin debattartikel visar Daléus återigen att han inte litar på expertmyndigheten EFSA:s auktoritet. Istället kräver han "mer forskning", obekymrad om att få områden är så vetenskapligt dissekerade som just den gröna biotekniken.
Daléus sörjer i artikeln över att Sverige numera inte har "samma progressiva attityd i miljöfrågor" som man hade tidigare. Man kan undra om Andreas Carlgren håller med honom. I samma andetag vill Daléus underkänna en gröda som fordrar mindre bekämpningsmedel och som bromsar uppkomsten av de ofta cancerogena svampgifterna i livsmedel och foder. Man blir förvånad.
Den som vill veta mer om Greenpeace och Daléus inställning i GMO-frågan rekommenderas gå in på Lantbruksuniversitetets Forskarblogg:
http://forskarbloggen.typepad.com/forskarbloggen/2007/02/varfr_greenpeac.html
DEBATT
Mattias Zetterstrand, Åhus, är bioteknikansvarig för Monsanto Norden och Baltikum.