Vildsvinsstammen har vuxit mycket snabbt i Sverige och i takt med att stammen har vuxit och brett ut sig har naturligtvis också de skador som vildsvinen orsakar ökat. Störst är problemen för jordbruket men vildsvinen är också ett gissel för många villaägare som får sina trädgårdar uppbökade och i trafiken vållar vildsvinen allt fler olyckor. Bara i mitt hemlän, Kronoberg, inträffade i fjol nära 600 trafikolyckor med vildsvin.
För att förbättra möjligheterna till en god förvaltning av vildsvinsstammen har Alliansen genomfört en rad reformer i syfte att underlätta jakten, förbättra samverkan och öka efterfrågan på vildsvinskött. Exempelvis är det nu tillåtet att använda fast belysning för att underlätta jakten vid en åtelplats och man kan även få tillstånd att använda bildförstärkare till sitt vapen, allt i syfte att skapa förutsättningar för en säker och effektiv jakt även i mörker. Likväl behöver mer göras för att skapa en bättre förvaltning. Det viktigaste i detta sammanhang tror jag är en ökad samverkan och kommunikation mellan alla berörda. Betydelsefullt är också att stimulera till ytterligare jakt.
En förutsättning för att öka intresset för vildsvinsjakten är att förbättra avsättningsmöjligheterna. Efterfrågan på vildsvinskött måste öka och försäljningskanalerna bli bättre så att jägarna alltid får avsättning för köttet och det till en rimlig ersättning för nerlagt djur och arbete. Viktigt är att det finns vilthanteringsanläggningar som alltid är beredda att ta emot vildsvin och att dagligvaruhandeln blir bättre på att ta in vilt i sitt sortiment men även att offentliga aktörer kan spela en viktig roll.
Då och då höjs röster om att kommuner och landsting bör införa en köttfri måndag. Det tycker jag är fel. Min uppfattning är nämligen att de offentliga köken varje dag bör erbjuda bra vegetariska alternativ. Däremot ser jag gärna att kommuner och landstinget i större utsträckning efterfrågar viltkött genom att t.ex. införa en ”viltmåndag” i de offentliga köken. Viltkött är nämligen inte bara gott och nyttigt utan också klimatsmart.
Inom vård, skola och omsorg serveras varje dag omkring 4,5 miljoner måltider. Kommuner och landsting är med andra ord storkonsumenter av livsmedel. Genom att i högre utsträckning efterfråga viltkött, och då primärt vildsvinskött, skulle kommuner och landsting kunna bidra till bättre avsättningsmöjligheter för köttet och samtidigt servera ett verkligt klimatsmart kött på sina restauranger inom vård, skola och omsorg.