Inga ädla motiv bakom EU-reglering

Västervik2005-05-17 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet är jublande glada. De ingår i en majoritet i parlamentet som röstat fram ett förslag till arbetstidsdirektiv för EU. Direktivet, om det inte stoppas i den fortsatta hanteringen, innebär, som det ser ut efter parlamentets behandling, att hårt arbetande britter och östeuropéer tvingas arbeta lika lite som svenskar, oavsett hur negativa de ekonomiska konsekvenserna blir för människor i berörda länder.
Det innebär också att vården och omsorgen, även i Sverige, kommer att såväl fördyras som försämras. Dessutom lär jordgubbarna bli dyra framöver, då trädgårds- och jordbruksnäringen, tillsammans med alla andra näringar som är beroende av säsongsarbete, drabbas av ett dråpslag.
Ja, det kommer till och med att bli dyrare att gå till veterinär. Alla de svenskar som har husdjur och förr eller senare måste uppsöka veterinär eller djursjukhus kan räkna med att redan dryga räkningar blir än mer kostsamma. Och det finns fler verksamheter där jourtjänstgöring är en förutsättning för att de alls ska fungera, brandkåren är ett exempel. Har socialdemokraterna verkligen anledning att känna sig nöjda?

Människors arbetstid borde EU överhuvudtaget inte ha någonting med att göra. De ekonomiska förutsättningarna är så olika i olika länder och så olika människor emellan. Öst- och centraleuropéer har inte haft många år på sig för att skaffa sig någonting som liknar vad vi kallar välstånd. Människor som lever i fattigdom och elände är naturligtvis beredda att arbeta lite mer, för att göra tillvaron drägligare.
Likaså finns många svenskar som inte vill låta Bryssel bestämma hur deras arbetstid ska fördelas, det är inte rimligt att förhindra människor att jobba hårt under en del av året för att sedan ta det lite lugnare, om det är så de vill ha det. Och i en del yrken är arbete, på grund av klimatet, bara möjligt vissa årstider.

Men, egentligen är det inte omsorg om europeiska arbetstagare som ligger till grund för socialdemokraternas ambition att reglera arbetstiderna i hela Europa. Deras motiv är ett annat och inte alls ädelt.
Facken i rika västeuropeiska länder är rädda för konkurrens från länder där människor arbetar mer. Hellre än att möta den konkurrensen vill de se till att dessa hårt arbetande människor tvingas avstå från att arbeta så mycket de själva önskar och därmed aldrig kommer att få chansen att uppleva ett välstånd motsvarande vårt.
Jan Andersson, Inger Segelström, Anna Hedh, Åsa Westlund och Ewa Hedkvist Petersen, de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet, borde överlåta till nationella parlament, arbetsmarknadens parter och människor själva att bestämma. Men de vill så gärna lägga sig i, styra och ställa. De tror sig vid varje givet tillfälle veta bäst.
Sveriges kommuner och landsting har inte mycket till övers för det förslag till arbetstidsdirektiv Europaparlamentet röstat fram. Inaktiv jourtid kommer att jämställas med arbetstid och konsekvenserna blir omfattande. Det kommer att kosta på för kommunerna och landstingen att hålla vårdpersonal som egentligen inte arbetar, som bara finns till hands utifall att, med full lön.
Det sägs att vården behöver mer resurser, men resurser som eventuellt tillförs kommer att slukas av socialdemokraternas arbetstidsdirektiv.
Saknas pengar att skjuta till, vilket väl får anses vara troligt i ett land som redan har världens högsta skatter, kommer resultatet obönhörligen att bli nedskärningar. Läkarna kommer att bli färre, vårdplatserna kommer att bli färre och vårdköerna kommer att bli längre. Andersson, Segelström, Hedh, Westlund och Hedkvist Petersen har säkert råd att köpa sig förbi köerna, men det är en möjlighet flertalet svenskar saknar. (SNB)
DEBATT
Anna Ibrisagic är ledamot i Europaparlamentet för moderaterna.
Läs mer om