Inga vinster för miljön

Västervik2007-02-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är glädjande att se att Mattias Zetterstrand på Monsanto framför sina åsikter offentligt (Västerviks-Tidningen 22/2) istället för att som tidigare skriva hemliga lobbybrev till livsmedelsindustrin för att varna för Greenpeace. I motsats till Monsanto är vi på Greenpeace öppna med våra åsikter och därför välkomnar vi en debatt i det öppna.
Mattias Zetterstrand påpekar i sitt debattinlägg att Greenpeace inte litar på expertmyndigheten European Food Saftey Authority (EFSA) som prövat Ungerns och Österrikes förbud mot Monsantos genmodifierade majs, MON810.
Anledningen till att Greenpeace är kritiskt till EFSA och dess tillförlitlighet beror på att EFSA inte själv utför någon forskning utan köper företagens vetenskapliga analyser rakt av, trots att dessa är mycket bristfälliga. Många av de forskare som sitter i EFSA har starka band till genteknikindustrin. Hittills har myndigheten godkänt samtliga av de inkomna ansökningarna om att få odla GMO, utan att redogöra för skiljaktiga åsikter eller vetenskaplig osäkerhet.

Att ett tjugotal medlemsländer i EU röstade för att Ungern och Österrike ska få behålla sina förbud mot den genmodifierade Monsanto-majsen, borde visa Zetterstrand att Greenpeace åsikter inte bara tillhör "en mycket begränsad skara ungdomar under ledning av en före detta partiledare" som Zetterstrand skrev i sina "rader i förtroende" till den svenska livsmedelsindustrin.
Zetterstrand skriver även att Greenpeace borde vara positivt till odling av Monsanto-majsen eftersom han menar att det leder till minskad användning av bekämpningsmedel och mindre risk för svampgifter. Det vore jättebra om det vore så enkelt. Men faktum är att Monsantos majs utsöndrar ett gift som kan påverka andra djur än de skadeinsekter som det ska ta död på. Monarchfjärilen i USA är ett exempel. Hur giftet påverkar markorganismer har inte Monsanto någon koll på, trots att levande markorganismer är förutsättningen för ett fortsatt bruk av jorden. Dessutom kan skadeinsekterna utveckla resistens mot giftet, vilket gör att man måste använda mer och starkare preparat.
Monsanto utvecklar inte GMO-grödor för att de vill väl. Deras intresse är kortsiktiga vinster och de långsiktiga effekterna för människor, djur och miljö bekymrar de sig inte om. Dessutom finns det många exempel på hur Monsanto har mörklagt negativa effekter av utfodring av GMO till djur.
DEBATT
Lennart Daléus är generalsekreterare för Greenpeace. Kathleen McCaughey är ansvarig för GMO-frågor i Greenpeace. 
Läs mer om