Ingen strategi för sänkt sjukfrånvaro
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om Nuder menar allvar väntar en väsentlig omläggning av regeringens politik. Litet illavarslande är det dock att han bara verka räkna med en arbetslöshet på ?en kvarts miljon människor? och glömmer alla dem som inte är registrerade som öppet arbetslösa, men ändå saknar ett jobb.
Hur ska då reglerna för företagen bli sådana att dessa expanderar och anställer flera? Här får vi inget svar i artikeln, så låt mig hjälpa Nuder på traven: Motverka förslaget om ökat arbetsgivaransvar för sjuklönerna. Sjukfrånvaron nämns typiskt nog inte med ett ord i artikeln.
Regeringen saknar strategi för att sänka sjukfrånvaron. Dessutom körs arbetsmarknadens parter över till förmån för regeringens kompromisser med de tillväxtfientliga stödpartierna i vänsterkartellen. Strategin från regeringen tycks också vara att lasta över problemen på andra, främst arbetsgivarna.
Det senaste förslaget, ?drivkrafter för minskad sjukfrånvaro?, är ett flagrant exempel på detta. I strid med arbetsgivarorganisationerna men också med exempelvis LO och SACO vältrar regeringen över ansvar och kostnader för sjukfrånvaron på företagen. Arbetsgivare skall betala 15 procent av sjukpenningen, utan bortre tidsgräns. Som kompensation slopas visserligen den tredje sjuklöneveckan. Detta är dock en klen tröst eftersom regeringen införde även denna under kompakt motstånd från arbetsmarknadens parter.
Visst har arbetsgivarna ett ansvar för sjukskrivningarna, men knappast hela. Arbetsgivaren har inte ens rätt att ta reda på varför en person är sjukskriven, samtidigt som han har skyldighet att upprätta en rehabiliteringsplan för den som är sjukskriven länge. Det finns undersökningar som visar att 60-70 procent av sjukskrivningarna har orsaker som inte har med arbetsplatsen att göra. När forskare, utredare, läkare och andra experter talar om sjukfrånvaron säger de helt andra saker än arbetslivsministern, Nuders kollega Hans Karlsson, gör när han möter pressen.
En ökad sjukskrivningskostnad för arbetsgivarna leder också till att dessa kommer att bli allt mindre benägna att anställa en person som ofta är sjuk. Detta är mycket olyckligt eftersom det är viktigt att den som varit sjukskriven snabbt kan komma tillbaka till ett arbete. I vissa fall kan det krävas att den sjukskrivne byter arbete för att inte ytterligare förvärra till exempel en arbetsskada.
Nuders artikel har onekligen ett mäktigt anslag. Upp flyga orden& Samtidigt som finansministern i allmänna, oprecisa ordalag talar om bättre villkor för företagandet lägger arbetsmarknadsministern ett förslag om motsatsen. Sitter de inte i samma regering?
DEBATT
Nils Fredrik Aurelius, Kalmar, är riksdagsman för moderaterna.