Integrationen fungerar - i utanförskap!

Västervik2006-02-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debatten om de nya svenskarna och deras position i samhället är ofta pessimistisk. Fokus hamnar mer på segregation än integration, och mer på allmänt jämmer och mindre på konkreta åtgärder för integration.
Förvånande många problem som drabbar nya svenskar drabbar även andra svenskar som hamnat i utanförskap.
Ett tydligt exempel på det är resultaten i skolan, där skillnader mellan infödda och invandrade svenska ungdomar i långt högre grad beror på social bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå och arbete än på vilket land de kommer ifrån.

Ett av de allra viktigaste sätten att nå verklig integration är en bra skola för alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund. Elevers kön eller bakgrund ska inte vara avgörande för hur de lyckas i skolan. Får man inte i sig de grundläggande kunskaperna i grundskolan är det svårt att ta igen. Skolan måste därför få bättre möjligheter att individanpassa undervisningen.
Nu senast har Skolverket visat på ökade skillnader mellan skolor i vårt land som minskar likvärdigheten. Sedan tidigare är det dessutom känt att dagens skolväsende är sämre på att kompensera för barns bakgrund än tidigare. Barn med sämre förutsättningar är alltså mer utsatta i dag.
Detta ökar risken för utanförskap. Möjligheten för elever och föräldrar att välja skola behöver stärkas, vilket bland annat skulle minska risken för att skolor blir lika etniskt uppdelade som vissa bostadsområden.

Från moderat håll är målet att fler invandrare ska börja jobba snabbare efter ankomsten till Sverige och försörja sig på eget arbete. Ett grundläggande missförhållande som vi verkar för att komma tillrätta med är den kombination av socialbidragstagande och svartjobb som finns i många utsatta områden.
Denna onda spiral måste brytas genom att göra det lättare att få en vit anställning, med lägre skatt än idag, och att det blir tydligt att svartarbete inte accepteras eller lönar sig. För att det senare ska bli möjligt måste vi våga ställa krav och tydligare kontrollera utbetalning av bidrag.

Vi föreslår därför en rad åtgärder som bland annat nystartsjobb, lärlingsintroduktion, jobbgaranti och arbetskrav i socialtjänstlagen, solidaritetsbanker för att finansiera företagande i socialt utsatta områden, skärpt diskrimineringslagstiftning, försök med anonymiserade jobbansökningar och yrkesprov för att underlätta validering av kompetens, förbättra förutsättningarna för sysselsättning för invandrare.
Flera av dessa förslag gäller även svenskar som är födda i landet, eftersom de likaväl som nyanlända behöver få lägre trösklar in på arbetsmarknaden. En bättre integration är möjlig. En bättre skola, fler i arbete och bättre efterlevnad av lagar och bidragsbestämmelser är några nödvändiga steg på vägen. (SNB)
DEBATT
Tobias Billström är moderaternas talesman i integrationspolitiska frågor. 
Läs mer om