Jämlik vård är vårt mål

"För oss har det blivit allt viktigare under vänsterstyret av vården i länet att poängtera och debattera hur vården ska utvecklas för att möta människors behov och göras jämlikt tillgänglig i hela vårt län". Det skriver de borgerliga landstingsråden i ett svar till Tomas Markljung (V).

Landstinget och Västerviks sjukhus diskuteras i debattartikeln.Foto: Landstinget

Landstinget och Västerviks sjukhus diskuteras i debattartikeln.Foto: Landstinget

Foto:

Västervik2009-11-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För en vecka sedan lämnade vi från allianspartierna ett löfte till invånarna i norra länet att vi gemensamt ska satsa på att utveckla Västerviks sjukhus i offentlig regi. För oss var det ställningstagandet inte nytt, utan ett förhållningssätt vi haft sedan förra mandatperioden. Tomas Markljung, vänsterpartistisk företrädare i landstinget uttrycker nu förvirring över vår markering. Vi förstår att det är jobbigt att bli av med en av sina vanföreställningar som han och andra odlat i flera år i onödan! När vi läser hans artikel förstår vi hur lätt det är att hamna i sådana vanföreställningar om man på allvar tror att vår politik går ut på att sälja ut vården till privata vårdintressen. Vår politiska övertygelse är att vården ska ges efter behov, finansieras gemensamt och bedrivas så nära människor och så kostnadseffektivt som möjligt. Inom ramen för det tycker vi det är bra att använda olika driftsformer för att uppnå detta. Men när det gäller sjukhusvården i vårt län så ser vi varken ideologiska eller pragmatiska skäl till att driva sjukhusen i annat än offentlig regi. För oss har det blivit allt viktigare under vänsterstyret av vården i länet att poängtera och debattera hur vården ska utvecklas för att möta människors behov och göras jämlikt tillgänglig i hela vårt län. Det är en fråga som Tomas Markljung inte ägnat mycket intresse åt under den gångna mandatperioden. Om han brytt sig om jämlik vård hade han inte röstat emot satsningar på ätstörningsvård i Västervik flera gånger. Och därtill i landstingsdebatten varit helt oförstående till behovet av satsningar fram till nu när valet närmar sig. Om han brytt sig om jämlik vård och att satsa på att utveckla Västerviks sjukhus så hade han inte röstat emot satsningar på att bygga upp vården kring smärta i Västervik så att den klarar behoven. Om han brytt sig om jämlik vård hade han inte höjt avgifterna i landstinget till en skammens nivå - högst i Sverige.Inför valet nästa år är den intressanta frågan hur Tomas Markljung vill utveckla sjukhuset och sjukvården i norra länet och han får gärna ge besked om hur han ser på röntgenverksamheten i Vimmerby, utveckling av ambulansen i Gamleby eller hur den nära sjukvården ska säkerställas i hela norra länet efter en period av stängning av exempelvis distriktssköterskemottagningar. Vi vet att det i hans parti och i vänsterkoalitionen finns många centraliseringsivrare som vill koncentrera vården och där man inte har särskilt stor förståelse för mindre enheter. Det tror vi många väljare är intresserade av att diskutera framöver och där väntar vi på tydliga besked. Vi ser fram mot en valrörelse om hur vården ska utvecklas och hur vi ska ta vara på den förnyelse som nu skapas genom det vårdvalssystem - Hälsoval - som startar under nästa år. En av de reformer som vi politiskt är överens om och som skapar möjligheter för olika aktörer (privata och offentliga) att på lika villkor driva primärvård i länet.
Debatt
Detta är ett svar på Tomas Markljungs debattartikel i VT den 14 november. Christer Jonsson (C), Henrik Yngvesson (M), Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (FP) är landstingsråd i Kalmar läns landsting.
Läs mer om