Jämställd privatisering existerar inte

Västervik2013-12-07 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att driva välfärdsföretag på skattepengar är lönsamt. Mycket lönsamt! Mellan 2010 och 2011, det sista året som SCB har statistik för, så ökade vinsten för privata företag inom vård, skola och omsorg från 8,7 miljarder till hela 9,2 miljarder! En kvalificerad gissning är att flödet av skattepengar ner i privata fickor har fortsatt att öka även efter 2011.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, rycker i VT (2/12) ut till vinstintressets försvar. Ser man till vilka som tjänar de stora pengarna i dessa välfärdsföretag, så är det nästan uteslutande män. Antalet kvinnor som startar nya företag är lägre inom vård- och hälsosektorn än i näringslivet i övrigt. Ändå är det tydligen för kvinnornas skull man ska privatisera enligt Håkan.

Men personaltätheten är lägre i verksamhet som privatiseras. I privat verksamhet finns fler timanställda och färre med heltid. De som utför arbetet, sliter på golvet, är kvinnor. Hur mycket som än privatiseras kommer de flesta kvinnor i välfärden att vara vanliga anställda som betalar priset. Medan män som Håkan tjänar grova pengar på kvinnornas slit.

Så, nä du Håkan, den enkla går vi inte på. För 9,2 miljarder skulle vi kunna anställa 23 000 undersköterskor! Vill man ha bättre villkor för kvinnorna inom välfärden ska man inte privatisera. Då ska man ge dessa kvinnor bättre villkor, rätt till heltid, trygga anställningar - och inte minst fler kollegor. Det är viktiga jämställdhetsfrågor för Vänsterpartiet!

Replik

Läs mer om