Japans okända politiska liv

Bara män. Få kvinnor i Japan har något politiskt inflytande. Det här bilden är typisk, premiärminister Shizo Abe i mitten omgiven av idel män i regeringen.Foto: Katsumi Kasahara/AP/Scanpix

Bara män. Få kvinnor i Japan har något politiskt inflytande. Det här bilden är typisk, premiärminister Shizo Abe i mitten omgiven av idel män i regeringen.Foto: Katsumi Kasahara/AP/Scanpix

Foto:

Västervik2007-06-07 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För att förstå ett lands politik måste du helst ha bott i landet i fråga och dessutom kunna landets språk, kultur och historia.
Sveriges troligen störste Japankännare Lars Vargö - han talar, läser och skriver obehindrat japanska - har nyligen givit ut boken "Japan - makt och tanke" på Carlssons. Lars Vargö har i tre perioder arbetat på svenska ambassaden i Tokyo. I dag är han ambassadör i grannlandet Sydkorea. Ett land till vilket Japan ännu har ett något komplicerat förhållande.
På knappt 300 sidor gör Lars Vargö en historisk resa, från Jómon-perioden cirka 9 000 före Kristus till Heian-perioden 800-1100 efter Kristus till Meijii-perioden 1868-1912 och slutligen hela 1900-talets historia med attacken på Pearl Harbor och den amerikanska atombombsprängningen i Nagasaki och Hiroshima. Som läsare blir du matad med nyttig historisk information, som i sin tur förklarar japanska politiska ställningstaganden.

Styrkan i Lars Vargös bok ligger i skildringen av det inrikespolitiska spelet. Han skärskådar de politiska partierna, främst det liberal-demokratiska LDP:s dominans. Japanska konstitutionen föreskriver att parlamentsvalen skall hållas oberoende av hänsyn till "ras, trosbekännelse, kön, social status, familjeursprung, utbildning, egendomar eller inkomster".
Lars Vargö konstaterar, att det inte är särskilt svårt att konstatera att det är precis dessa ingredienser som fortfarande är dominerande.

Han räknar upp fakta:
Antalet kvinnor med verkligt inflytande i japansk politik går att räkna på ena handens fingrar. Social status, familjebakgrund och utbildning är fortfarande viktiga ingredienser för att profilera sig i politiken.
Flera av de tongivande japanska politikerna kommer från särskilda politiska familjer, där politiska poster mer eller mindre har gått i arv. Pengarnas betydelse i japansk politik finns det många slående exempel på bara det senaste decenniet.
Senioriteten, det vill säga att vara gammal, har alltid haft avgörande betydelse. En ung politiker må vara hur skicklig som helst. Är han inte gammal är det helt enkelt ingen som lyssnar på honom. Och för att över huvud taget kunna bli anställd i den centrala byråkratin har det varit nödvändigt visa upp en examen från ett av de främsta universiteten. Många av de främsta personligheterna i japansk politik och administration kommer alla från samma universitet, och till och med samma fakultet - Tokyouniversitets juridiska fakultet. Föreställ er att alla viktiga svenska politiker och chefstjänstemän i regeringskansliet alla skulle komma från juridiska fakulteten vid Uppsala eller Lunds universitet!

Lars Vargö är skarp i sin analys av japanska politikers kontakt med omvärlden. Väldigt få japanska politiska partier har riktigt goda relationer till systerpartier utanför landets gränser. Japanska politiker reser heller inte runt i världen för att skapa kontakt. Japanska politiker reser runt för att få resa runt, för att se sig om en smula innan nästa parlamentssession. Lite som charterresor med snabbesök här och där utan att riktigt få närkontakt.
Lars Vargö tror att väljarna måste ställa helt andra krav eller helt enkelt vända de gamla partierna ryggen. Japan är inte ett normalt land i den meningen att det är som alla andra länder. Landets kultur och historia är så rik, intrikat och mångbottnad att vi alltid kommer att fascineras av vad som finns att upptäcka.
Håller med!
Kolumnen
Bertil Jobeus 
Läs mer om