Kalmar län som hälsolän
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Många människor i länet är drabbade av metabola syndromet, en samlingsdiagnos för diabetes typ 2, övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter. I Kalmar län beräknas 45.000 personer vara drabbade av metabola syndromet. 15-20 procent av sjukvårdsbudgeten i länet går till denna patientgrupp. Till det kommer allt lidande och besvär för den enskilda personen som inte går att mäta i pengar.
I landstinget och kommunerna i länet har vi som mål två i den folkhälsopolitiska planen att minska livsstilsrelaterade sjukdomar med 20 procent. För att uppnå det har landstinget satsat drygt två miljoner på detta arbete i metabola projektet. Tretton vårdcentraler i länet och vuxenhabiliteringen i Oskarshamn deltar i arbetet utifrån lokala förutsättningar. Det finns utbildade hälsokoordinatörer som samordnar internt och gentemot lokalsamhället. Alla enheter genomför egna lokalbaserade vårdprogram för att pröva och utveckla arbetsmetoder för rådgivning och andra insatser till personer som har eller som ligger i riskzon för det metabola syndromet. Flera utbildningar genomförs, bland annat högskolekurser i metabola syndromet med fokus på hälsa, där det funnits sökande från hela landet. Det finns ett stort intresse för projektet, som presenterades på nationella folkhälsostämman i Stockholm.
Är vi på väg att bli Sveriges bästa hälsolän? Nyligen genomfördes ett folkhälsoseminarium i länet, där vi fick information från regionförbund, landsting, länsstyrelse, länskultur, folkhälsocentrum och från Statens Folkhälsoinstitut. Då konstaterades att med gemensamma krafter och med aktiviteter från olika aktörer i länet är vi på god väg. Därmed inte sagt att vi kan sluta tänka på och vidta åtgärder för vår hälsa.
Ett alternativ är att delta i hälsokampen som startade i våras. Där vi vill engagera invånarna i länet att göra små enkla livsstilsförändringar i vardagen så vi mår bra. Det behövs inga storverk, det kan vara det lilla som gör nytta. Det som är viktigt är att medvetandegöra och att få in ett tänkande hos oss alla, att vi behöver rörelse och aktiviteter som vi mår bra av. Vi måste engagera alla ? Kalmar län ska ju bli Sveriges bästa hälsolän!
DEBATT
Eva Lena Fungmark, Västervik, är centerpartist.
Eva Lena Fungmark, Västervik, är centerpartist.