Kärnkraft     dyr, livsfarlig och onödig

Västervik2004-05-12 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Folkpartiet har en generade omedvetenhet kring kärnkraftens livscykel. Eller också så negligerar man den vetskapen.
Efter folkomröstningen 1980 beslutade riksdagen att den svenska kärnkraften skulle vara avvecklad till år 2010. Trots att kärnkraften är smutsig, dyr och livsfarlig står ännu tolv reaktorer som monument över en icke hållbar livsstil och året är 2004.
Just kärnkraftens för- och efterbearbetning glöms mer eller mindre medvetet bort, det är just här som begreppen sätts på sin spets.
Som Tjustbo skulle Sverker Thorén (fp) ta konsekvensen av sitt partis positiva kärnkraftinställning och upplåta Tjustmarkernas rikhaltiga förekomst av uran till den svenska kärnkraftens behov. I sammanhanget måste han sänka kraven på arbetsmiljönivån ganska rejält, liksom bjuda oss alla på en ökad dos bakgrundsstrålning med ökad cancerförekomst och urbana ekosystem som följd av verksamheten.
Är du Sverker och ditt parti (fp) verkligen så ärliga att ni kan ta den konsekvensen av kärnkraftens varande och utveckling?
Anrikningen: För att utvinna grundämnet uran krävs en farlig anrikningsprocess. Svensk arbetsmiljölagstiftning gör det helt enkelt omöjligt att få lönsamhet eller ens möjligt att bryta uran här i våra bygder i landet Sverige. Det är för farligt.
Därför lägger vi den risken på andra och importerar uran från Kanada, Ryssland och Australien. Ofta till en billig penning med ett stort lidande för de drabbade lokalbefolkningarna.
Efter det att uranet brutits, tar man fram rent uran genom så kallade "yellowcakes". En lång och energikrävande process med mängder av kemikalier inblandade, bland annat svavelsyra.
Avfallsprodukten blir en slags gyttjiglik gröt som innehåller mycket farliga tungmetaller, samt en mängd radioaktiva sönderfallsprodukter, avfall som oftast dumpas i omgivningen.
Skadorna på de lokala ekosystemen är stora i dessa områden.
Avfallet: Sverige är det land som producerar mest radioaktiva atomsopor per person i hela världen. Slutförvaringen är ännu oklart. Bergrumsförvaringen är riskabel. Radioaktivt avfall består i 100000-tals år, ett tidsperspektiv långt över greppbar förmåga och garanti för säkerheten i berggrund och omgivning. Det är helt oacceptabelt att kommande generationer skall ansvara för dagens lösaktiga energihantering och dess riksavfall.
Säkerhet: Tänk dig en tv, en telefon eller rent av bil från 1960- och 70-talet. Mordernt? Säkert?
När det gäller våra kärnkraftverk så är de konstruerade under just dessa sekler. Internationellt rankas ingen av våra reaktorer bland de 40 säkraste i världen. Oskarshamnreaktor 2 är säkerhetsmässigt jämnställd med Ignalina.

Faktum är också att ingen kan garantera att en olycka inte sker.
Vi vet bara att en olycka är en olycka för mycket.
Kärnvapen: Det finns en ännu mörkare sida av kärnkraften, nämligen den att av kärnbränsle framställs en del till kärnvapen. Således är vår energibaserade kärnkraft intimt bunden till kärnvapenindustrin.
Atomansvarighetslagen §17: Ingen reaktorägare behöver teckna fullständiga försäkringar för driften. Svenska staten går in med skattebetalarnas pengar och garanterar att betala alla skador utöver ett belopp på 1,2 miljarder, om en olycka skulle inträffa.
Räddningstjänstlagen §44: Den här lagen gör det omöjligt att tvångskommendera civila vuxna att delta i räddningsarbete vid en eventuell olycka och befriar reaktorägarna från ekonomiskt ansvar för olycksberedskap. Av de 600000 personer som hjälpte till efter Tjernobylolyckan är 50000 döda i cancer. Siffror på upp till 300 000 döda som följd av strålningsdoser figurerar.
I dag står inte kärnkraftsägarna för den fulla kostnaden för avfallsförvaringen. Detta innebär att nuvarande och framtida skattebetalare får betala notan.
Sverige äger frågan om sitt eget lands kärnkraftsavveckling.
Enligt oss i miljöpartiet skall vi avveckla kärnkraften snarast och definitivt 2010 .
Med detta upphör också det cyniska utnyttjandet av såväl människor och ekosystem i andra länder.
Vi skall bygga upp ett samhälle baserat på förnyelsebara energikällor. Det vi inte vill utsättas för själva skall vi inte utsätta andra för över tid och rum!
.
DEBATT
Akko Karlsson företräder miljöpartiet i Västerviks kommun
Läs mer om