Kd vilseleder om förtidspensioner
Tomas Eneroth (s). Foto: Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett vårdbiträde som mister sin arbetsförmåga på grund av sjukdom eller arbetsskada i 55-årsåldern får sänkt pension med 500 kronor i månaden på grund av den borgerliga regeringens besparingar. För en ung människa som mister arbetsförmågan genom exempelvis trafikolycka eller allvarlig sjukdom blir förlusten närmare 1 500 kronor i månaden.
Besparingen görs utan någon annan motivering än att pengarna behövs någon annanstans - vilket också Pålsson Ahlgren upprepar i sitt svar. Frågan är då varför ska de mest utsatta vara med och betala sänkningen av förmögenhetsskatten? Varför ska många av oss andra få skattesänkningar när denna grupp, som redan från början har det svårt ekonomiskt, drabbas av ytterligare besparingar?
Handikapporganisationerna demonstrerade utanför riksdagen när debatten om förslaget pågick. Men de fick heller inget svar från någon av de borgerliga ledamöterna. Sedan försöker Pålsson Ahlgren ge sken av att pengarna istället går till rehabilitering. Sanningen är ju den att den borgerliga regeringen nu drar in såväl arbetsmarknadspolitiska åtgärder för funktionshindrade som försäkringskassans resurser för rehabilitering. Därtill vill man spara bort över 1 400 anställda på Försäkringskassan, vilket knappast heller ökar möjligheterna att stödja de som blivit sjukskrivna.
Genom att ta bort arbetsgivarnas ansvar för rehabiliteringsutredning ger man dessutom signalen att inte heller arbetslivet har något direkt ansvar för rehabiliteringen. Kvar står den sjukskrivne - med sänkt ersättning, försämrade möjligheter till stöd och borgerliga riksdagsledamöter som förvisso tycker att besparingarna är "jobbiga", men som likaväl röstar igenom besparingarna. Varför?
DEBATT
Tomas Eneroth är socialdemokrat, riksdagsledamot och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.