Kemikalier bygger och utmanar vårt välstånd
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den stora okunskapen om kemiska ämnens förekomst i varor utgör ett grundläggande problem i arbetet för en giftfri miljö. I Sverige förekommer drygt 11.000 ämnen i de cirka 60.000 kemiska produkter som tillverkas eller importeras.
Förslaget om en gemensam kemikalielagstiftning för EU innebär en möjlighet att öka kontrollen av kemikalieflödena på ett sätt som inget enskilt land skulle ha klarat av. Lagförslaget (som förkortas REACH) har dock blivit urvattnat sedan det först presenterades.
Samtidigt är de föreslagna bestämmelserna inte tillräckligt flexibla när det gäller testmetoder som undviker djurförsök.
Utvecklingen av nya testmetoder går snabbt framåt. Inom ett fåtal år beräknas många av de test som idag kräver djurförsök kunna ersättas med test utan djur. Samtidigt ökar testmetodernas överensstämmelse med de verkliga effekterna på människan. Därför är det viktigt att ha en öppen hållning till nya förfinade testmetoder.
Vi måste slå vakt om medlemsländernas möjligheter att gå före på miljöområdet. Sverige bör till exempel införa förbud av kvicksilver och alla bromerade flamskyddsmedel, och av försäljning av däck som innehåller giftig HA-olja. Kristdemokraterna har också agerat för att stoppa det giftiga växtskyddsmedlet Paraquat, som EU godkänt.
Ny lagstiftning löser inte de gamla problemen med de kemikalier som vi redan spridit ut i naturen och i industriområden. Till följd av industriell verksamhet är i dag tusentals sjöar, vikar, öar och markområden i Sverige förorenade av olika miljögifter såsom PCB, kvicksilver och kadmium. Dessa förorenade områden utgör källor för miljögifternas spridning till omgivningen.
De enorma kostnader som skulle krävas för att sanera de svårast förorenade områdena manar till eftertanke. För att minska kostnaderna behöver saneringsteknologin utvecklas. Forskning bör bedrivas bland annat kring giftnedbrytande bakterier och andra nya saneringsmetoder. Ett saneringsteknologiskt institut bör inrättas för detta ändamål.
Staten anslår årligen omkring en halv miljard kronor till sanering av förorenade områden. Respektive kommun måste stå för minst tio procent av ett projekts totalkostnad. I praktiken förhandlas det kommunala bidraget ofta ner, men regeln uppfattas ändå ofta av kommunerna som ett stort ekonomiskt hinder. Därför föreslår kristdemokraterna att denna så kallade 10-procentsregel avskaffas, och att satsningarna på att sanera förorenad mark utökas. (SNB)
DEBATT
Sven Gunnar Persson är riksdagsledamot för kristdemokraterna och ledamot av miljö- och jordbruksutskottet.
Sven Gunnar Persson är riksdagsledamot för kristdemokraterna och ledamot av miljö- och jordbruksutskottet.