Kollektivavtal med tvång - ett brott mot demokratin
Hävdar föreningsfrihet. Företrädarna för Företagarna i kalmar län argumenterar för en utvidgad frihet för företagare att slippa teckna kollektivavtal, med salladsbaren i Göteborg som exempel. Den 12 februari ordnade Liberala Ungdomsförbundet en symbolisk blockad utanför Hotell- och restauranganställdas förbunds lokaler i Göteborg för att protestera mot HRF:s agerande mot salladsbaren Wild´n Fresh. Arkivbild: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sofia Appelgren i Göteborg ville inte tvingas skriva på ett kollektivavtal, som varken hon eller hennes anställda ville ha. Därför tvingades hon sälja sin lilla salladsbar. Att tvinga någon till ett avtal är förbjudet, kanske till och med straffbart(!), för dig och mig, men är tydligen OK för facken. Ett helt ologiskt avsteg från principen om att avtal skall vara en frivillig handling.
En minst lika viktig fråga är om fackens rätt att tvinga företagare att teckna kollektivavtal ens är förenlig med svensk grundlag?
Inte ens med bästa vilja i världen kan man påstå att fackens rätt att trakassera Sofia Appelgren, hennes anställda och hennes kunder, tar hänsyn till den frihet och värdighet grundlagen skall garantera. Många småföretagare vi talat med känner vidare att facken förtrycker dem, som en minoritet som inte har en chans att försvara sig.
Svenska domstolar, och nu senast EU-domstolen, har vidare fastslagit att vi inte kan tvingas in i en förening vi inte önskar tillhöra. Fackens blockader syftar till kollektivavtal och därmed tvångsanslutning av företagaren till en arbetsgivarorganisation. Vi finner att detta klart och tydligt strider mot den grundlagsskyddade rätten till föreningsfrihet. Som vi ser det har företagaren en grundlagsskyddad rätt att avstå från kollektivavtal.
Rätten att försörja sig själv och att ge andra människor jobb genom företagande, den grundlagsskyddade näringsfriheten, blev inte heller mycket värd för Sofia Appelgren. Trakasserad tvingades hon ge upp drömmen om sitt eget företag.
Allt detta visar att fackföreningarna, med stöd av LAS och MBL, allt oftare sätter sig över honnörsorden för vår svenska demokrati. Regeringen måste därför genast börja arbetet med att modernisera arbetsrätten.
Enmansföretag och företag med enbart familjemedlemmar anställda är sedan några år undantagna när det gäller blockadrätten - det är dags att utvidga denna frizon.
I vardagen hotar fortsatt fackligt maktmissbruk viljan att anställa och därmed jobben och välfärden i Sverige. Inser inte facken det? Principiellt är vårt minimikrav att arbetsrätten, som all annan lagstiftning, följer demokratibegreppen och Sveriges grundlagar!
DEBATT
Debattskribenterna företräder Företagarna i Kalmar län.