Kollektivavtalen har starkt stöd!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vilken trovärdighet finns det i Johnny Rönnfjord debattinlägg?
JR påstår att både LAS och kollektivavtalen har ett mycket svagt stöd hos svenska folket. Detta är rent nonsens! Att LO har cirka två miljoner säger bara en sak, nämligen att LAS och kollektivavtalen har ett mycket stark stöd.
LAS kom till för att arbetsgivare inte skulle kunna säga upp arbetstagare godtyckligt, utan giltiga skäl. Men det är väl detta som JR vill uppnå - att företagen ska kunna friställa arbetare godtyckligt och utan skäl. Jag kan bara upplysa JR om att i det flesta fall så brukar företaget och fack vara överens vid nedskärningar.
Vidare påstår JR att arbetsrätten har blivit gammal, urmodig och ett hinder mot nya jobb. Struntprat! Vad är det som hindrar företagen att anställa fler? Inte är det Arbetsrätten och facket. Det finns ju olika anställningsformer som gör det lättare för företagen att anställa.
Är det svårare att avskeda anställda i Sverige i dag? Svaret är nej. Arbetsbrist, personliga skäl med mera finns att tillgå. Är det dyrt att flytta företagen utomlands? Svaret är nej. Det är bara att lägga ner företaget (Electrolux i Västervik), säga upp de anställda (uppsägningstid på några månader) och flytta till Ungern. Är det facket, LAS, arbetsrätten och kollektivavtalen som gör det svårt för ungdomar och personer med utländsk härkomst att få arbete? Svaret är nej. Det är Företagarna i Kalmar län /Svenskt Näringsliv som anställer arbetskraften.
Dessa återkommande angrepp på fackföreningsrörelsen och kollektivavtal som har skett före, under och efter valet kommer bara att stärka oss i vår fackliga kamp. Det är dags att avslöja de mörka krafterna bakom det heliga kon kapitalet.
Vår historia: LO bildades för över 100 år sedan - då i ett annat Sverige än det som finns i dag. Arbetsdagarna var långa. Upp till sexton timmar var inte ovanligt. Lönerna var urusla. Någon trygghet existerade inte och semester var det inte tal om. De första kraven som LO ställde var åtta timmars arbete - åtta timmars vila - åtta timmars fritid.
På den här tiden fanns det en lag som förbjöd fackligt arbete. Den som trotsade förbudet riskerade att bli sparkad. Därför kämpade LO oerhört starkt för rätten att organisera sig. Det dröjde ända till 1906 innan fackföreningar blev tillåtna.
Kraven som LO ställde fick snabbt uppslutning. Redan år 1900 hade vi 45 000 medlemmar. 1950 var medlemmarna drygt 1,3 miljoner. I dag har LO-förbunden tillsammans 2 miljoner medlemmar. Problemen i dag är ju inte lika stora som för 100 år sedan. Men åtta av tio av Sveriges arbetare som är med kan inte ha fel; LO behövs i dag också.
LO har vunnit många strider om till exempel semester, medbestämmande, inflytande, åtta timmars arbetsdag och a-kassa. LO tänker fortsätta att vinna strider. Nu gäller det till exempel arbetsmiljön och att försvara kollektivavtalet.
1898 LO bildas som en sammanslutning av fackföreningar i Sverige.
1906 Fackföreningar blir tillåtna.
1909 Storstrejk 300 000 arbetare lägger ner arbetet.
1921 Allmän och lika rösträtt införs.
1928 Första kollektivavtalet.
1938 Saltsjöbadsavtalet - villkoren på arbetsplatserna börjar nu att lösas genom förhandlingar och av avtal.
1951 Tre veckors semester införs.
1955 Allmän sjukförsäkring för alla.
1960 LO driver på och kvinnolönerna avskaffas.
1963 Avtalsförsäkringar införs.
1973 Åtta timmars arbetsdag blir verklighet - löntagarna får 40 timmarsvecka.
1974 LAS - Lagen om anställningsskydd - tryggheten på jobbet ökar. Samma år införs föräldraledigheten i sin nuvarande form.
1977 MBL - Lagen om medbestämmande - inflytandet på jobbet ökar för löntagarna.
1995 Fackförbundet Handels inom LO vinner en viktig konflikt mot Toys R Us. Arbetsgivaren tvingas backa och teckna kollektivavtal.
2000 LO får sin första ordförande som är kvinna; Wanja Lundby-Wedin.
DEBATT
Sharad Bhatt, Västervik, företräder IFMetall Norra Kalmar län.