Kraftlös borgerlig opposition
På reträtt. Den borgerliga oppositionen i Kalmar läns landsting låter den styrande vänstermajoriteten formulera den borgerliga politiken. Det är den bild de ledande borgerliga politikerna förmedlar i ett inlägg i VT i torsdags.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Och rätt skall vara rätt. Vänstermajoriteten har alldeles uppenbart ingen grund för sina insinuationer om borgerliga avsikter att privatisera något av länets sjukhus. Varje viskning i den riktningen framkallar samma harmsna ryggmärgsreaktioner, med borgerliga löften om att här är inga sjukhus till salu. Man kanske annars tycka att den borgerliga landstingsalliansen borde få råg i ryggen av de möjligheter som ett skrotande av den socialdemokratiska förbudslagen mot privata sjukhus yppar. Men icke.
Efter valet 2002 gjorde, som ingen väl har glömt, den dåvarande borgerliga majoriteten ett storstilat försök att låta Västerviks sjukhus övergå i privat drift. Det misslyckades snöpligen, till ackompanjemang av skoningslösa attacker från den politiska vänstern. Som plåster på såren utlovade det borgerliga landstingsstyret någon sorts partnerskap med privata vårdaktörer för att höja kvaliteten på närsjukvården i Västervik. Det rann också ut i sanden.
Det kan vara begripligt om den nuvarande borgerliga oppositionen känner sig något bränd av detta pinsamma haveri. Skrämselhickan inför påhoppen från vänster är för den skull ingenting att yvas över. Tvärtom borde den borgerliga ledningen gå på offensiven mot provokationerna. Den skulle vinna större respekt om den frimodigt försökte bilda opinion för ett bättre alternativ till vänstermodellen. Sjukhus i annan drift än det gistna landstingsmonopolet har ju inte blivit sämre av den förra borgerliga majoritetens haveri. Det var en flopp för det politiska ledarskapet, inte för det privata alternativet.
Det saknas ju inte föredömen inom privat sjukhusvård - inom och utom landet - som är levande bevis på hur man kan åstadkomma både effektivare och mer tillgänglig vård än den svenska landstingsvården. Lika lite saknas det exempel på försäkringsbaserade vårdsystems överlägsenhet.
Så slå på trumman för privata sjukhus i Kalmar län hellre än att tävla med vänstern om att vara mest ståndaktig vårdsocialist.