Krångel drabbar företagen

Västervik2015-07-01 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att driva företag i Sverige är ingen enkel uppgift. Regelkrångel och det höga skattetrycket är en ständig börda. Dessutom står de svenska småföretagen för en tredjedel av all försäljning till offentlig sektor, exempelvis stat, kommuner och landsting.

När den offentliga sektorn ska köpa varor och tjänster finns denna process reglerad i Lagen om offentlig upphandling och i Europeiska unionens direktiv. Dessa finns för att försäkra sig om att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt och att inte vissa företag gynnas på andras bekostnad.

Upphandlingslagstiftningen är i många fall komplicerad och om den upphandlande myndigheten bryter mot lagen krävs det inte sällan stora pengar för att driva ärendet i domstol, vilket många småföretagare helt enkelt inte har råd med. Risken är för stor att det totalt sett blir en ekonomisk förlust.

I en utredning föreslås nu ändringar av de regler som gäller för att överpröva upphandlingsmål. Detta motiveras med att öka effektiviteten i upphandlingsförfarandena. Det finns dock flera farhågor med detta förslag som riskerar att försvåra småföretagarnas situation ytterligare.

I dagsläget finns det möjlighet för ett företag att få ersättning för skäliga rättegångskostnader som företaget har haft för att säkerställa sin rätt mot en upphandlande myndighet som brutit mot lagen. Utredningen föreslår att denna säkerhet tas bort för att ”återställa jämvikten” mellan upphandlande myndighet och leverantör. Frågan är hur utredarna definierar jämvikt – det går knappast att jämställa småföretagare och andra leverantörers situation med myndigheter som ofta har anställd juridisk expertis. Att ta bort tryggheten att få sina ombudskostnader ersatta när en myndighet bevisligen brutit mot lagen är en hård smäll mot alla de företagare som levererar till den offentliga sektorn.

Förslagen i den nya utredningen risker också göra upphandlingsprocesserna mer avancerade vilket innebär att företagen i större utsträckning än i dag kommer att vara tvungna anlita expertjuridisk kompetens, vilket tillsammans med borttagandet av ersättningsmöjligheten kommer att försämra jämvikten ytterligare.

Tron på att företagare kan utstå vad som helst verkar vara en självklarhet hos både regeringspolitikerna och utredarna. Vill man återknyta till diskussionen om jämvikt är det uppenbart att Sveriges kommuner och landsting både fick första och sista ordet hos utredarna.

Läs mer om