Kulturen är av stort värde för hälsan
Kultur är hälsa. Att sjunga tillsammans och att lyssna på andra som sjunger och musicerar är ett steg till god hälsa menar artikelförfattaren. Bilden visar Tjust gospelkör i våras.Arkivbild: Anders Steiner
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Yttrandefriheten och bland annat konstens frihet är grundläggande för en demokrati. Utställningsansvariga får inte låta enskilda personer eller grupper bestämma vad som ska visas eller inte.
Sveriges största kulturarrangör är studieförbunden. Deras kulturverksamhet samlar årligen cirka 15 miljoner besökare. Imponerande tycker jag! Det är glädjande att folkbildningen nu får 400 nya miljoner till sin verksamhet. Detta innebär att bildningsförbunden får förutsättningar till att utöka och utveckla sin kulturverksamhet.
Beträffande tillväxten finns goda exempel på vad kultur betytt, se på orter som Hultsfred, Hälleforsnäs eller Holsterbro, för att ta ett exempel från ett grannland.
Men hälsoaspekten har kommit alltmer i ropet sedan några år. Det är en faktor som vi som politiker i hög grad bör understödja. Alla möjligheter för att förbättra hälsan och minska sjuktalen måste tas till vara.
Det är ju egendomligt att välfärdslandet Sverige har de högsta sjuktalen, även om de regionala skillnaderna är stora. Det är också en problematik, som borde utforskas närmare, men sannolikheten är väl ganska stor att sjuktalen ökar med ökad risk för arbetslöshet.
Det finns ett gammalt ordspråk som lyder: "Ett gott skratt förlänger livet", ett uttryck som länge var obevisat, men som vi säkert ändå tyckt stämma på något sätt. Kulturen ger många möjligheter till skratt, men givetvis till annat också, eftertänksamhet, upprördhet, engagemang med mera.
Forskningen har numera alltmer kunnat påvisa samband mellan att ta del kultur och välbefinnande. I Umeå har professor Olle Bygren kunnat påvisa, genom att följa upp 12 000 personer under många år, att de som tog del av kultur levde längre, andra livs- och sjukdomspåverkande faktorer borttagna. Detta gäller alla, oavsett till exempel utbildningsnivå och kön.
Andra insatser där kulturen har påverkan är i det direkta vårdarbetet. Jag har fått redovisat för mig hur man arbetat med kultur inom äldreomsorgen med både konst och litteratur och därmed uppnått ett ökat välbefinnande och till och med minskad medicinering hos de äldre.
Ett annat exempel är hur rogivande musik kan vara. Det tror jag att de flesta av oss upplevt och det finns klara medicinska belägg för detta.
Kulturen har också en positiv effekt genom att den ofta kan stärka den sociala gemenskapen.
Inom musiken finns dock den enda ohälsoeffekt som kulturen kan tänkas medföra, nämligen tinnitus. Det gäller att inte ha på för hög ljudvolym, för en skada på hörseln är livslång och jag har vid många tillfällen i riksdagen pläderat för lagstiftning om lägre ljudnivåer vid olika slags arrangemang, men hittills har jag talat för döva öron!
Vad kan vi som politiker göra ytterligare för att stärka hälsoeffekten via kulturen? Jo, genom att ändra skattelagstiftningen på så sätt att även ett kulturkort från arbetsgivaren ska vara befriat från förmånsbeskattning, precis som beträffande motion i olika former.
Det går också att underlätta kultursponsring genom generösare avdragsmöjligheter än idag och det finns säkert fler möjligheter. Kreativiteten bör kunna vara stor på det här området.
Landstingen/regionerna kan underlätta för kommunerna att låta skoleleverna ta del av kultur. De borde inte vara ett ouppnåeligt mål för kommuner och regioner att genomföra att varje elev får ta del av minst en konsert och en teaterföreställning under ett läsår. Det är också viktigt att skolbiblioteken fungerar, för även läsandet har en god hälsoeffekt.
Dessutom bör tvärvetenskaplig forskning på området öka i Sverige. Det finns mycket kvar att studera och också att ta tillvara genom den forskning som bedrivs och bedrivits utomlands.
Genom en god samverkan mellan politiker på alla nivåer borde det gå att underlätta för kulturen att få genomslag för en bättre hälsa.
DEBATT