Kulturen behöver en stark offentlig finansiering

Vill värna kulturen. Visfestivalen i Västervik är en av många viktiga kulturinstitutioner i Kalmar läns landsting.Arkivbild: Jonas Borg

Vill värna kulturen. Visfestivalen i Västervik är en av många viktiga kulturinstitutioner i Kalmar läns landsting.Arkivbild: Jonas Borg

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-06-25 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
.Kalmar län kännetecknas av ett omfattande och spännande kulturliv. En resa genom Kalmar län i sommartid erbjuder dig som länsbo eller turist en rik variation av kulturupplevelser.
Med start i skärgårdskommunen Västervik kan du besöka Visfestivalen. Du kan sedan ta vägen via Vimmerby och gå med barnen på Astrid Lindgrens värld. Nästa stopp kan vara att gå på vernissage i Virserum konsthall för att sedan ta dig ut till Oskarshamnskusten och skåda Blå Jungfrun som ligger skimrande i horisonten. Övernattar gör du förslagsvis i Högsby på lantgård eller i skolmuseet.
Din resa kan därefter styras mot södra länet med besök på exempelvis Gabriels keramik i Mönsterås, Glashyttestopp i Nybro och Emmaboda. I Kalmar bjuder kulturlivet dig på intressanta utställningar på Länsmuseet och på kvällen blandas allvar med glädje på Byteatern.
För att din kulturresa genom länet sedan ska fullbordas kan du åka runt mellan byarna och kvarnraderna på Öland, besöka Capellagården och naturligtvis också besöka länets sydligaste kommun för att lära dig måla på Kulturmagasinet som ligger vackert i Bergkvara hamn.
Allt detta - ifrån kulturinstitutionerna, de enskilda kulturarbetarna till länets omfattande föreningsliv - gör Kalmar län bokstavligt och bildligt talat till en intressant och pulserande kulturbygd.
Stoltheten över denna kulturrikedom är så stor att den har lett fram till en ambitiös ansökan om att Kalmar och dess omgivande kommuner ska få bli Europas kulturhuvudstad år 2014. Vägen dit är givetvis fylld av konkurrens och ansträngningar, men det är som Karin Boye skriver också "vägen som är mödan värd".
Oavsett hur det blir med kulturhuvudstadsåret är det vår förhoppning att kulturen de kommande åren ska fortsätta att utvecklas. Våra partier - socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet - ser kulturen som ett gemensamt ansvar och som en gemensam angelägenhet. Vi menar att det krävs en stark offentligt finansierad kultursektor för att alla länsbor, oavsett var man bor eller tjänar, ska ha tillgång till kultur.

Landstinget i Kalmar län är en stor och viktig kulturfinansiär. Genom Regionförbundet satsas närmare 40 miljoner kronor årligen på kultursektorn. För att ytterligare stödja befintlig kulturverksamhet men också stötta nya spännande och angelägna kulturaktiviteter har våra tre partier bestämt oss för att utöka kulturanslagen, något som de borgerliga partierna tidigare avvisat. Under mandatperioden handlar det om 18 miljoner kronor extra.
Vi är väl medvetna att det även trots denna satsning kommer att finnas behov och aktiviteter som inte får det samhällsstöd som det förtjänar. Vi kommer därför att fortsätta argumentera för kulturen och i alla slags sammanhang framhålla hur viktigt det är med ett samhälleligt kulturansvar.
Det krävs en stark och levande politisk medvetenhet om kulturens roll för att länet även i framtiden ska präglas av ett rikt kulturliv.

Med anledning av detta är vi mycket oroliga över hur den nationella kulturpolitiken steg för steg avlövas på resurser och ambitioner. Kulturbudgeten ryms numera på en A4-sida i stadsbudgeten och innehåller en rad nedskärningar som får effekt även för i Kalmar län.
Vi får därför hoppas att länets borgerliga riksdagsledamöter berättar för kulturministern om det rika kulturlänet Kalmar och att de argumenterar för att det behövs ett ökat statligt engagemang, inte ett svagare, för att alla länsborna även i framtiden ska ha möjlighet till att göra kulturresor genom ett landskap rikt på evenemang, upplevelser och dramatik.
Artikelförfattarna är landstingsråd i Kalmar läns landsting 
Läs mer om