Kyrkan behöver demokratisk erfarenhet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Min erfarenhet av många år som kyrkligt förtroendevald är att det inte handlar om detta. Istället erbjuder partierna sina folkrörelser som stöd till kyrkligt engagerade medlemmar, som vill värna en demokratisk kyrka, där besluten om hur kyrkan ska organiseras och kyrkomedlemmarnas kyrkoavgifter ska användas sker i demokratisk ordning. Demokratisk erfarenhet tillförs därmed kyrkan! Dessutom finns möjlighet för röstberättigade kyrkomedlemmar att kunna särskilja vissa grundläggande värderingar hos oss, som ställer upp i kyrkovalet.
De senaste kyrkovalen har det dock kommit in grupper, där vi inte tydligt kan se vilka drivkrafter som finns för att ställa upp i just kyrkovalet. Exempel på detta är Sverigedemokraterna. De har samma rätt och möjlighet som andra kyrkomedlemmar att vara med i valet, men de måste också vara beredda att på samma sätt skärskådas. Andra partier som finns i kyrkovalet presenterar sina kyrkligt aktiva kandidater - utan att för den skull blanda ihop kyrkligt engagemang med arbete som bedrivs i riksdag, landsting eller kommuner. Sverigedemokraterna presenterar sig som ett icke-konfessionellt parti (det vill säga ett parti utan koppling till kyrkans tro) med inriktningen att låta "svenskheten" vara det viktiga för kyrkan.
Som aktiv i Svenska kyrkan kan man inte tolka detta som annat än bristande insikt - eller i värsta fall en ambition att inskränka kyrkans ideal och verksamheter. För oss är det självklart att Svenska kyrkan är - och ska vara - en del av en världsvid kyrka och här hemma i Sverige se och möta människors behov, oavsett den enskilda människans etniska bakgrund. Om gränslös solidaritet och om ansvar för människor från andra kulturer, kanske till och med andra religioner, kan vi naturligtvis ha olika åsikter. Det är ju sådant val gäller.
Men vi känner oro för att det hos Sverigedemokraterna finns bakomliggande mörka drivkrafter, som inte är klart utsagda. Kan det vara så att Sverigedemokraterna ställer upp i kyrkovalet för att, med hjälp av lågt valdeltagande, i kyrkans beslutande organ få en plattform från vilken de kan driva sina partipolitiska frågor - utan att egentligt intresse för det som är kyrkans kärnvärden: tro, hopp, kärlek, öppenhet och närvaro i livets olika faser. För att förhindra att Svenska kyrkans demokrati blir arena för Sverigedemokraterna hoppas jag på högt valdeltagande i årets kyrkoval. De många, många kyrkomedlemmarna bärs ju av den kristna grundtanken om alla människors lika värde!
Vi på centerpartiets listor arbetar för att Svenska kyrkan ska finnas överallt i landet där människor finns. Det innebär stöd till små församlingar och till församlingar i bygder, där många andra har dragit sig undan. Det är också ett stöd till kyrkans arbete i storstadsområdena, som kommer att behöva engagemang från hela kyrkan när de ekonomiska förutsättningarna troligen försämras.
Levande folkkyrka, öppen för alla, i hela landet är betydelsefull för alla människor som bor och lever i Sverige. Kyrkans närvaro bidrar till att alla kan känna tillit vid livets olika händelser. I glädjen som när kärlek blommar och barn föds och växer upp - vid bröllop, dop, konfirmation. I sorgen som drabbar familj och samhälle - vid kris, katastrof, begravning och de anhörigas långa väg tillbaka till en dräglig vardag.
Min förhoppning är att många kyrkomedlemmar i år ska ta tillvara sin möjlighet att rösta i kyrkovalet. Folkkyrkan är vår hjärtefråga.
DEBATT
Conny Tyrberg, Gladhammar, är kandidat för centerpartiet till kyrkomötet.
Conny Tyrberg, Gladhammar, är kandidat för centerpartiet till kyrkomötet.