Landstinget utvecklas genom små förbättringar varje dag

Landstingsledning. De politiska ledarna för Kalmar läns landsting, Lena Segerberg, Ann Hellenborg, Anders Henriksson och Johnny Petterson, skriver i debattartikeln om sina politiska strategiska beslut som ska leda till att landstinget blir en lärande organisation.Arkivbild: Anders Liljegren

Landstingsledning. De politiska ledarna för Kalmar läns landsting, Lena Segerberg, Ann Hellenborg, Anders Henriksson och Johnny Petterson, skriver i debattartikeln om sina politiska strategiska beslut som ska leda till att landstinget blir en lärande organisation.Arkivbild: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-10-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med sporttermer formulerat placerar sig Landstinget i Kalmar län på pallen i stort sett i varje gren. Landstinget får medalj för kvalitet, tillgänglighet och gott omdöme. Priserna har landstinget vunnit genom Vårdbarometern och i Öppna jämförelser, en nationell rapport som görs av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting.
Landstinget i Kalmar län har bland de nöjdaste patienterna i landet och är bäst i Sverige när det gäller tillgängligheten till den specialiserade sjukvården. Landstinget har de kortaste väntetiderna till mottagningsbesök i hela landet.

Ytterst är detta resultatet av personalens ansträngningar, ansträngningar som har åstadkommits i tider av strukturförändringar. Resultaten visar att medarbetarna har en stark förmåga att tänka nytt och förnya arbetssätten, även under trycket av stora påfrestningar. De som arbetar i länets sjukvård har all rätt att känna sig stolta för att de gör ett bra jobb.
För att landstinget ska fortsätta förbättras krävs det att vi som politiker och arbetsgivare ger medarbetarna de rätta förutsättningarna. Viktigt är att landstingets chefer uppmuntrar och stimulerar till små förbättringar varje dag ute i arbetslagen. Det krävs att medarbetarnas arbetsmiljöer i högre grad än idag präglas av lärande, delaktighet och helhetsperspektiv.

Genom några strategiska beslut har vi folkvalda skapat förutsättningarna för att Landstinget år 2011 ska bli en lärande organisation i nära samarbete med högskolan och universitet. Vi vill på det sättet uppnå en bättre struktur på förbättringsarbetet.
Vi har exempelvis beslutat om en övergripande strategi för forskning, utveckling och auskultation. Vi har också avsatt 30 miljoner kronor för att ge medarbetarna och arbetslagen ute på arbetsplatserna ökad motivation och ekonomiska möjligheter att delta i arbetet. Sista datum för ansökan om stöd och medel är den 15 oktober.

Med detta på plats startar nu ett stort förändringsarbete inom landstinget. Målet är att medarbetarna ska lära sig och skapa metoder för hur landstinget på ett mer systematiskt sätt ska använda de gemensamma resurserna på bästa tänkbara sätt. Landstinget i Kalmar län blir först ut i landet med att starta igång ett sådant ambitiöst arbete.
Allt förändringsarbete tenderar att möta motstånd. Förändringar har alltid kritiker. Men sanningen är att vi inte kan avstå ifrån detta förnyelsearbete om vi långsiktigt ska kunna försvara och behålla vår tätposition inom svensk hälso- och sjukvård.
DEBATT
Anders Henriksson, Kalmar, är socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande. Lena Segerberg, Västervik, är landstingsråd för socialdemokraterna. Ann Hellenborg, Kalmar, är landstingsråd för miljöpartiet. Johnny Petterson, Kalmar, är landstingsråd för vänsterpartiet. 
Läs mer om