Landstingsverksamheten måste ständigt förbättras
Bra vård. Artikelförfattarna tar upp Vårdbarometern som visar att Kalmar läns landsting får goda betyg av patienter och anställda.Arkivbild: Anders Steiner
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi ser anledning att vara stolta över den vård som ges inom landstinget i Kalmar län. I den senaste Vårdbarometern får vårt landsting toppbetyget. Hos oss finns de nöjdaste patienterna när det gäller bland annat kvalité och tillgänglighet.
Särskilt glädjande är det goda omdöme landstingets anställda får. De får genomgående mycket höga betyg för att de bemöter patienterna med respekt och för att de lyssnar på vad patienterna har att säga.
Samtidigt som vi är stolta får vi inte slå oss till ro. Den dag vi blir nöjda eller glömmer bort patientperspektivet kommer landstinget snabbt att förlora topplaceringarna. För att behålla patienternas höga förtroende för vården måste verksamheten ständigt förbättras.
Förslaget till landstingsplan innehåller en rad förslag för att öka patienternas tillgänglighet till vården. Vi föreslår bland annat en förstärkt vårdgaranti. Vi vill fortsätta att gå längre än den nationella vårdgarantin. Vi vill lova patienterna att de inte ska behöva vänta längre än 45 dagar på det första besöket inom den specialiserade vården.
Vi föreslår också kortare väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin och en beskedsgaranti som ska ge patienterna besked inom 14 dagar efter genomförd undersökning.
Beskedsgarantin är vi först i Sverige med att införa. Det är oacceptabelt att många patienter tvingas vänta och leva i ovisshet under lång tid.
I förslaget till landstingsplan genomför vi dessutom löftet om fri sjukvård till barn och ungdomar fram till 20-årsdagen. För oss är detta en ideologiskt viktig fråga. Barnfamiljer med små ekonomiska marginaler ska aldrig behöva tveka inför att besöka vården för att patientavgiften avskräcker.
Viktigt för oss är även landstinget engagemang för miljön, både när det gäller för naturens överlevnad och för människans välmående. Vi föreslår därför bland annat att landstinget ska utarbeta en offensiv klimatstrategi och att det ska finns hälsocentraler i varje kommun.
För oss som politiker är det viktigt att ständigt återkomma till vilket mandat väljarna gav 2006. Kort sammanfattat handlade det om att satsa på vården för barn och gamla istället för sänkta skatter.
Tydligt var också att väljarna ville ha en landstingsmajoritet som var noggrann med att hålla givna löften och en ledning som stod upp för den gemensamma välfärden. Därtill ville väljarna ha en landstingsmajoritet som på allvar intresserar sig för miljöfrågorna.
Efter 231 dagar i majoritet och med denna landstingsplan presenterad så kan vi konstatera att huvuddelen av den politik som vi mötte väljarna med i valet antingen är genomförd eller är på god väg att genomföras.
DEBATT
Artikelförfattarna är landstingsråd i Kalmar läns landsting.