Under mina två år som landshövding har jag lett Länsstyrelsen enligt den färdriktning jag fastslog 2012: att vi i samarbete med andra ska vara en naturlig resurs i länets utveckling, att vi uppfattas som tillgängliga, för en tidig och öppen dialog i vår myndighetsutövning och att vi har fokus på effekterna av vårt arbete i länet.
Under åren har länsstyrelsens dialog med andra myndigheter, kommunerna och intresseorganisationer kring länets viktiga utvecklingsfrågor fortsatt och fördjupats. Vi har fått en mycket positiv respons på vårt nya arbetssätt och vår öppenhet vilket stärker mig i min målbild.
Vi har bland annat fortsatt vår dialog med de gröna näringarna om hur de kan utvecklas samtidigt som vi arbetar mot en god vattenstatus. Arbetet fortsätter under 2014 med samtal med universiteten för att få till stånd forskning för ett bättre kunskapsunderlag både för vår myndighetsutövning och för frivilliga åtgärder för minskat näringsläckage. Det är även glädjande att se att vårt gemensamma arbete med bla LRF om biotopskyddet, att lantbrukare kan få dispens att ta bort del av ex stenmur, har gett positivt resultat. Regeringen är nu på väg fram med ett lagförslag som bygger på vårt arbete.
När det gäller vårt största vattendrag, Emån, och översvämningsproblematiken, har vi arbetat vidare med en långsiktig strategi. Vi har även arbetat med tillstånd för lantbrukare att förstärka de naturliga vallarna som skydd mot översvämningar på värdefull åkermark.
Andra, för länets utveckling viktiga, ärenden som hanterats på myndigheten under året är Björn Ulvaeus satsning på ett hotell på Slottsholmen i Västervik, Linnéuniversitetets samlade lokaler i hamnområdet i Kalmar, fritidsanläggningen The Circle Resort i Oskarshamn och utvecklingen av Kalmar Slott.
Ett mycket angeläget arbete som slutförts under året är en regional vattenförsörjningsplan för att säkra tillgången till vattenresurser för dricksvattenförsörjningen i ett generationsperspektiv. Planen är tänkt att användas som vägledning för länsstyrelser och kommuner i samband med fysisk planering, tillståndsprövning och andra beslut. I den pekas länets 14 grundvattenmagasin, 7 sjöar och 7 vattendrag, ut som regionalt viktiga. Ett omfattande arbete behöver nu utföras på kommunal och länsnivå för att säkerställa tillgång och kvalitet hos vattenresurserna.
För naturvården i länet är det mycket glädjande att Naturvårdsverket satsar 23 miljoner på ett nytt naturum i Trollskogen. Här kommer de årligen ca 65 000 besökarna – förhoppningsvis nu ännu fler – att få en pedagogisk och sinnlig upplevelse av Norra Ölands unika natur i en ny, arkitektoniskt spännande byggnad.
Under året har planeringen för att genomföra Sveriges största efterbehandlingsprojekt, saneringen av Oskarshamns hamn, pågått. Saneringen är en förutsättning för att utveckla Oskarshamns stadskärna och sjöfarten.
Länsstyrelsen initierade 2012 ett regionalt strategiskt arbete angående integration. I juni 2013 undertecknades en gemensam integrationsstrategi för länet, med syfte att genom samverkan skapa bättre förutsättningar för utrikes födda att vilja bo och verka i Kalmar län, av 27 samverkanspartner.
Sist men inte minst har vi under året tagit initiativ till en dialog med kommuner, museer och företrädare för näringslivet om hur vi kan skydda, utveckla och tillgängliggöra den rika och världsunika skatt vi har längs Kalmar läns kuster genom den stora mängden skeppsvrak – Kronan, Mars, Svärdet, Elefanten, Nyckeln med flera. Detta tror vi dels kan öka intresset för vårt maritima kulturarv, dels skapa nya besöksattraktioner som stärker länets turism- och destinationsutveckling.
Länsstyrelsen vill bidra till hållbar utveckling, en god livsmiljö och tillväxt i Kalmar län. Detta gör vi genom att sammanväga ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet i våra beslut. Att upprätthålla en ständigt pågående dialog om avvägningarna och den hållbara utvecklingen är en av de största utmaningarna i vårt arbete.