Länet som s-regeringen glömde
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De som väntat sig kraftfulla åtgärder blev som väntat besvikna. I över en timma ägnade sig Lönnqvist åt högläsning av redan kända fakta och aktiviteter som redan pågått långt innan han åtog sig uppdraget som kontaktperson. Den 36 sidor långa slutrapporten innehöll få nyheter och kraftfulla satsningar inom till exempel kommunikationsområdet lyste med sin frånvaro. De åtgärder som redovisades var sådana som regionförbundet eller länets kommuner redan arbetade med. De klara besked som Lönnqvist och regeringen kunde ha givit ersattes i stället av en massa kansken. Lönnqvist var däremot imponerad av "den kreativitet och engagemang som redovisats vid de samtal han fört med lokala och regionala företrädare". Tror sjutton att han är imponerad. Vem skulle annars sett till att något blivit gjort i länet?
Ett av de krav som framförs är en fortsatt satsning på utbyggnad av E 22 till motorväg genom hela länet. Det innebär mötesseparerad väg hela sträckan mellan Malmö och Norrköping. Även här stod Lönnqvist tomhänt. Regeringen har i stället valt att prioritera andra delar i landet ofta som en direkt följd av till exempel nedläggningar inom försvaret.
Vi behöver kraftfulla satsningar på vägar, järnvägar och flyg i länet för att möjliggöra säker och snabb gods- och persontrafik genom länet. Regeringens inställning hämmar i stället tillväxten i vårt län och kommer att få långtgående konsekvenser för vårt näringsliv.
Vi kräver vår del av de gemensamma resurserna. Nu får i stället landstinget den orimliga uppgiften att välja mellan vård och tåg. Kalmar län har alltför länge fått stå tillbaka till förmån för utbyggnad av vägar och järnvägar i andra delar av landet. Ett exempel på detta är den storsatsning som regeringen gör på Botnia- och Norrbotniabanan. Men till Kalmar län verkar det vara omöjligt att ens få smulor. Nu måste det vara vår tur! Ett annat exempel på regeringens orättvisa handlande är när man tillsammans med sina stödpartier beslutade att införa en särskild flygskatt. Det beslutet kan bara ses som ett sätt att stärka statsbudgeten. Däremot kommer det att göra det ännu svårare att upprätthålla goda kommunikationer ute i landet.
Ulf Lönnqvists slutord vid presentationen var typisk för s-regeringens inställning till Kalmar län. Han meddelade "att det är dags för mig att kliva av tåget" och önskade oss "lycka till". Att vi i Kalmar län får ställa hoppet till oss själva utan hjälp från riksnivån är tydligt. Vi får själva se till att ta ansvar för vår egen utveckling och ta tillvara på den kraft som finns och de egenskaper som är unika för vår region. Någon draghjälp som andra delar i landet tydligen kan få finns uppenbarligen inte att hämta.
I stället för att motverka tillväxt och motarbeta företagande borde regeringen skapa förutsättningar för en positiv utveckling i hela landet. Då slipper vi kanske att i fortsättningen tillsätta särskilda kontaktpersoner och kan få möjlighet att själva påverka vår framtid i Kalmar län. Fler beslut behövs i stället för att minska krångel och byråkrati för företagen, underlätta generationsväxlingar genom förändringar i skattesystemet och göra det mer lönsamt att nyanställa. Sänk skatten på företagande och riskkapital, inför skatteavdrag för hushållsnära tjänster och ta bort arbetsgivaravgifterna för personer som varit beroende av arbetslöshetsersättning, sjukpenning, förtidspension eller socialbidrag i mer än ett år. Det vore bra åtgärder för att få fart på tillväxten och skapa fler arbetstillfällen i hela landet.
Vad Kalmar län och Sverige behöver är en ny regering för en ny och mer framgångsrik tillväxtpolitik i hela landet.
DEBATT
Pierre Edström, Kalmar, är folkpartist och ledamot i regionförbundets styrelse i Kalmar län.