Lantbruk miljöfarlig verksamhet?

Miljöfarlig verksamhet? Jordbruksverket gläder sig åt nedlagda jordbruk eftersom det är bra för miljön. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Miljöfarlig verksamhet? Jordbruksverket gläder sig åt nedlagda jordbruk eftersom det är bra för miljön. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Foto:

Västervik2007-04-16 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Minskat svenskt jordbruk bra för miljön." Det har Jordbruksverket kommit fram till i en rapport. Det kommer att bli mindre utsläpp, sägs det. Vilken fantastisk slutsats! I logikens namn vore det nog positivt för miljön om all annan mänsklig verksamhet också stannade av. Mig veterligt så är människan den enda varelse som det här klotet skulle klara sig bra utan.
Men nu verkar det visst i första hand vara de svenska bönderna som är hotet mot miljön.
Nu är det inte så enkelt att lantbrukaren bara kan sätta in sina maskiner och låta alla åkrar växa igen, vilket de skulle göra med en hastighet som säkert till och med skulle förvåna Jordbruksverket. Markerna ska hållas öppna om bonden vill ha sina stödpengar. Det leder enligt verket till att "naturvärden och biologisk mångfald kommer att gynnas". När jag ser åkrar som ligger för fäfot, vilket är det rätta namnet för EU-träda, så blir jag mest beklämd. Diverse ogräs breder snabbt ut sig och några naturvärden eller någon mångfald kan jag inte se så långt ögat når.

Gläds gör däremot den delen av min själ som finns inom bondenäringen när jag ser en bonde som kör fram med sin traktor och såmaskin över en välharvad åker. För mig ger det signaler om välstånd och mat på bordet. Nu finns det förstås mat att köpa i affären även om inte ett enda kilo spannmål odlades i Sverige. Det går ju att importera. Vilka miljövinster som då görs när maten ska transporteras långa vägar förstår i alla fall inte jag. Och hur går det med miljön i de länder som då fortfarande måste håller på att bedriva miljöfarlig verksamhet i form av odling, men det är förstås inte vårt problem, eller? Kanske Jordbruksverket tror att maten som kommer utifrån odlas på ett sätt som inte påverkar miljön.

Man får väl hoppas att inte alla bönder helt tappar gnistan efter den här senaste slutsatsen från Jordbruksverket utan fortsätter att hålla jordbruksmark i sådant skick att det går att odla upp marken igen den dag då sanningens minut är här. Den kommer nog att infalla när beslutsfattare och annat klokt folk, däribland räknar jag inte Jordbruksverkets personal, har förstått att minsta påverkan på miljön ger den odling som sker så nära den som ska konsumera som möjligt.
Även om många av besluten som påverkar jordbruket numera fattas i Bryssel så vore det väl klädsamt om Jordbruksverket värnade det här landets jordbruk och inte gladde sig över varje åker som inte odlas.
Men så tycks inte vara fallet. Skulle andra statliga verk agera likadant så skulle väl Skolverket se varje nedlagd skola och utebliven elev som en miljövinst och Vägverket skulle inte försöka hålla bra standard på vägnätet utan snarare låta naturen ta över där en gång vägar dragits fram. Där skulle man kunna tala om riktiga miljövinster, och vilken biologisk mångfald det skulle bli när baldersbrå och björksly växer upp genom asfalten.
Läs mer om