Lärarna har allmänhetens stöd

Det är tveksamt hur en del av dagens "läraruppgifter" bidrar till en bättre skola där eleverna lär sig mer. Ökad administration är inte så vi får lärare att vilja eller orka stanna kvar i yrket. Detskriver Lärarförbundets ordförande i Västervik, Sandra Anderson, i debattartikeln nedan.

Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Foto: ERIK G SVENSSON

Västervik2012-05-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under vecka 19 delade Lärarförbundet ut fröpåsar på stan med budskapet "allt börjar med en bra lärare". Självklart vill folk ha en påse med blomfrön så här i vårtider. Det är inte heller svårt att få dem att stanna till ett par minuter och prata skola och lärarlöner. Alla är berörda på något sätt - de har barn eller barnbarn i förskolan eller skolan, en dotter som pluggar på lärarutbildningen eller en son som redan jobbar som lärare. Ett par av dem vi pratade med hade antingen själva varit lärare eller funderade på att bli det. Skolan angår och berör oss alla på något sätt.

En minuts samtal om löneläget för lärare och vilka konsekvenser de låga lönerna får för söktrycket till utbildningen eller att cirka 37 500 lärare nu arbetar med annat så vill folk skriva på vår namninsamling för högre lärarlöner. Det behövs ingen övertalning utan bara att man berättar som det är. Och stödet och responsen är inget annat än positiv. Lärarna har allmänhetens stöd i lönefrågan!

En av alla de som stannade upp och fick en fröpåse berättade att hon hade tänkt bli lärare när hon var ung men att hon inte kom in på utbildningen. Det var 400 sökande till 40 platser! Det är långt ifrån dagens siffror när 3 av 10 utbildningsplatser står tomma!

Lärarförbundet har två viktiga krav i årets avtalsrörelse:

Det ena handlar om att lärarnas löner och status ska höjas så att vi kommer tillbaka till de siffror som rådde när det fanns 10 sökande på varje plats till lärarutbildningen. Det behövs stor konkurrens om utbildningsplatserna, lärare ska man vara för att man verkligen vill det, det ska inte vara något man väljer för att man inte kom in på en annan utbildning. Då krävs det att lärarna får mer än andra och att ett första tydligt steg tas mot 10 000 kronor mer i månaden. Men det handlar inte bara om lön, det handlar lika mycket om arbetsmiljö. Lärarnas arbetsbelastning ökar i och med att fler och fler arbetsuppgifter kommer till, tyvärr handlar en hel del av dem för lite om undervisning och mer om administration och dokumentation. Det är tveksamt hur en del av dagens "läraruppgifter" bidrar till en bättre skola där eleverna lär sig mer. Ökad administration är inte så vi får lärare att vilja eller orka stanna kvar i yrket.

Sverige kommer att ha en brist på cirka 46 500 lärare år 2020 (beräkningar från SCB). Höjer vi lärarnas löner och får en rimligare arbetsbelastning kanske många av dem skulle komma tillbaka till läraryrket samtidigt som fler vill bli lärare och då skulle den befarade lärarbristen kunna raderas. Det vore bra för eleverna och det vore bra för Sverige.

Debatt
Läs mer om