Låt folk avgöra sin egen framtid
Hélène Goudin. Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den borgerliga alliansen och socialdemokraterna har i vanlig ordning samma okritiska inställning till att ytterligare makt förskjuts från Sveriges Riksdag till Bryssel. De propagerar nu livligt för den nya EU-grundlagen, utan att problematisera frågan eller diskutera några kontroversiella aspekter. Detta är beklagligt, då frågan är långt mer komplex och kontroversiell än vad Cederschiöld vill ge sken av.
Den EU-grundlag som medlemsstaternas stats- och regeringschefer nyligen enades om är i allt väsentligt identisk med den som redan har tillbakavisats i folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna. Medlemsstaternas vetorätt avskaffas inom 68 områden. Svenska folket kan därmed vilja säga blankt nej till strikta EU-regler inom till exempel immigrationsområdet, men kan trots det bli överkört, eftersom Sverige inte längre har en vetomöjlighet. Att föra över makt, från medlemsstaterna till EU-institutioner med begränsad demokratisk legitimitet, innebär inte att vi får ett mer demokratiskt Europa.
EU-grundlagen ger EU nya befogenheter inom 105 ytterligare lagstiftningsområden, såsom energipolitik, rymdfart, turism, sport och katastrofberedskap. EU-grundlagen innebär vidare att EU:s makt stärks inom utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. En EU-president och en utrikesminister, vilken ges den mer oskyldiga titeln "Hög representant", med egen diplomatkår införs. EU-grundlagen fastslår vidare att euron är unionens valuta. Folkomröstningen om euron visade med eftertryck att svenska folket föredrar att behålla kronan, ett beslut som i efterhand har visat sig vara klokt.
Vad är då alternativet till den föreslagna EU-grundlagen? Överstatligheten bör begränsas till frågor, vilka är centrala för uppnåendet av den inre marknaden och till ett mindre antal andra frågor, vilka man kan enas om, exempelvis miljöfrågor. På övriga områden skall enhällighet gälla som beslutsregel, med andra ord återinförs vetorätten. Flexibel integration bör bli huvudmodell för den fortsatta integrationen, så att länder som vill fördjupa integrationen och överstatligheten på olika områden har möjlighet att göra det.
Visst finns det enskilda aspekter i EU-grundlagen som går i rätt riktning. Verkligheten är sällan helt svart eller vit. Men helheten är absolut glasklar, makten går från de nationella parlamenten till Bryssel. Det är också därför EU-federalister i Europa unisont hyllar texten och till varje pris vill undvika att medlemsstaternas befolkningar får säga sitt i folkomröstningar. De är väl medvetna om att folket skulle kunna rösta "fel", det vill säga säga nej till texten.
Skall vi ge upp svenska folkets rätt att styra sig självt? En sådan fråga måste det svenska folket få svara på i en folkomröstning. EU-grundlagen kan absolut inte tas med ett enkelt beslut av den sittande riksdagen, eftersom de etablerade politiska partierna undvek denna fråga i samband med det senaste riksdagsvalet. Opinionsmätningar visar att folkmajoriteten är långt mera kritisk till att bygga ett Europas Förenta Stater än nu sittande riksdag. Väljarna har aldrig uttryckt en önskan att flytta den politiska makten från Sverige till Bryssel. Låt folket avgöra sin egen framtid!
DEBATT
Hélène Goudin är EU-parlamentariker och vice ordförande för Junilistan.