Låt tandhygienister bli egna företagare

Egna företagare. Legitimerade tandhygienister kan ta större ansvar i tandvården, skriver Anitha Wijkström och Cacilia Widegren. Foto: Lennart Nygren/Scanpix

Egna företagare. Legitimerade tandhygienister kan ta större ansvar i tandvården, skriver Anitha Wijkström och Cacilia Widegren. Foto: Lennart Nygren/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-08-14 00:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anitha Wijkström är förbundsordförande för Sveriges Tandhygienistförening. Cecilia Widegren är moderat riksdagsledamot tillika talesman i socialpolitiska frågor.Tandhälsan står inför många utmaningar. Sveriges mer än 3 300 tandhygienister är några nyckelpersoner för att stärka människors tand- och munhälsa. Genom sitt munhälsoarbete ger de en modern förebyggande tandvård, såväl inom offentlig som privat tandvård eller via egen mottagning. Vi skulle gärna se fler tandhygienister som egna företagare. Det skulle inte minst stärka kvinnors företagande då över 95 procent av alla tandhygienister är kvinnor. För att möjliggöra en sådan utveckling måste de hinder som i dag finns undanröjas. Ett sådant hinder har varit och är att en tandhygienist inte har möjlighet att äga och ansvara för röntgenutrustning.
Nu har den nya alliansregeringen genom socialminister Göran Hägglund meddelat att han inte ser några hinder för att tandhygienister ska kunna äga röntgenutrustning. Detta är ett välkommet besked och det gör att det blir lättare för tandhygienister att starta eget då onödig byråkrati och administration undviks. Det kommer även att bidra till att allt fler medborgare får tillgång till kvalificerad hälsofrämjande och förebyggande tandvård och till ökad konkurrens inom tandvården. Dessutom ligger det helt i alliansregeringens linje med att stärka företagandet inom vård och omsorgen, inte minst kvinnors.

Alliansregeringen och socialministern har gett ett positivt besked om att tandhygienister ska kunna äga sin röntgenutrustning även om Statens strålskyddsinstitut fortfarande tvekar att ge tillstånd. I tandhygienistens kompetens ingår bland annat att utföra regelbundna undersökningar, diagnostik av karies och parodontala sjukdomar samt fatta beslut om röntgenbilder behöver tas. Att då inte ha tillgång till röntgenutrustning begränsar den egna företagarens arbetsfält.
Vi utgår nu ifrån att Socialdepartementets tolkning gäller och vi ser fram emot en positiv utveckling där fler tandhygienister etablerar sig på egen hand. Att tandhygienister ska kunna äga en röntgenutrustning borde vare en självklarhet även i Sverige. I våra grannländer, Norge och Danmark, har tandhygienister den möjligheten.

Legitimerade tandhygienister kan ta större ansvar i tandvården. Medborgare själva skall kunna välja tandvårdsnivå. Tandhygienister möjliggör att en effektiv arbetsfördelning skapas som frigör tandläkarresurser. Effektivisering och omfördelning av arbetsuppgifter är avgörande för att använda befintliga kompetenser optimalt. Krångel och onödiga hinder måste tas bort. Genom socialministerns positiva besked att tandhygienister kan äga sin röntgenutrustning öppnar nu alliansregeringen för än fler kvinnliga företagare.
DEBATT
Läs mer om