Löneskillnaderna är oacceptabelt stora

Västervik2014-01-22 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Löneskillnaderna i Sverige är oacceptabelt stora. Över ett yrkesliv tjänar en genomsnittlig kvinna 3,6 miljoner mindre än en genomsnittlig man. I den siffran ligger en väldig skillnad i frihet, välfärd och möjligheter.

Vi i Folkpartiet accepterar inte det som många andra påstår; att åt detta kan vi inget göra. Det måste kunna gå att vända utvecklingen. Vi politiker måste agera när löneskillnaderna år efter år står still eller minskar alldeles för långsamt.

Här i Kalmar län har löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskat med 1,3 procent räknat från 2006. Det är inte siffra vi kan vara nöjda med, lönegapet måste slutas snabbare.

På nationell nivå kan vi göra mer. Folkpartiet vill införa ytterligare en öronmärkt månad i föräldraförsäkringen. När jämställdheten ökar i hemmet ökar också jämställdheten på arbetsmarknaden. Dessutom har regeringen kallat samman en delegation för jämställdhet i arbetslivet där arbetsmarknadens parter får sitta ned med varandra och tillsammans formulera gemensamma förslag. I den svenska modellen har också parterna ett ansvar att verka för jämställda löner och livsvillkor.

Men vi måste också jobba på regional och kommunal nivå. Även i Västervik och i Småland kan politiker fatta beslut för att ytterligare förbättra den ekonomiska jämställdheten. Vi vill rikta tre förslag för jämställda löner till länets politiker och arbetsgivare.

För det första: Inför karriärvägar i förskolan. Nu höjer regeringen lärarlönerna med fullt utbyggt 1,5 miljarder. Totalt kommer ca 17 000 lärare få höjt lön. Regeringen kommer utreda om och hur vi kan gå vidare med motsvarande satsningar inom förskolan. Men medan man på nationell nivå måste förhålla sig till en längre tidsplan kan kommuner – som exempelvis Helsingborg har gjort - införa karriärvägar redan nu. De bästa pedagogerna ska kunna göra specialistkarriär – inte enbart bli förskolechefer eller rektorer.

För det andra: Ge anställda rätt till heltid inom omsorgsyrkena. Att komma tillrätta med löneskillnaderna mellan män och kvinnor handlar inte enbart om att höja löner och skapa karriärvägar i kvinnodominerade yrken – det handlar också om att ge alla chansen att få lön 40 timmar varje vecka. Här måste vi, utan trubbig lagsstiftning, nå mycket längre.

För det tredje: Gör fler lönekartläggningar för att finna de osakliga löneskillnaderna. Regeringen utreder nu har diskrimineringslagstiftningens aktiva åtgärder ska utformas men ett svar är och kommer fortsatt vara bra lönekartläggningar inom varje större organisation. Vi vet att de fungerar och gör skillnad.

Vi lovar att i riksdag och regering ta vårt ansvar. Vi kommer återkomma med ytterligare förslag. Men om fler hjälper till kan vi tillsammans gå framåt fortare. Sverige och Västervik kan, ska och måste bli jämställt.

Ministerbesök

Under onsdagen 22/1 besöker jämställdhetsminister Maria Arnholm Tjust.

Läs mer om