Ludvig XIV som lärofader för socialdemokraterna
"Staten är jag". Ludvig XIV, förebild för socialdemokraterna?
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under de senaste åren har vi kunnat se alltmer hur regeringspartiet med samarbetsorganisationer har tappat fotfästet. Grundläggande värden som hederlighet, ärlighet, att skilja mellan stat och parti har allt mer eroderats ut i tomma intet. Dessa värden har snarast kommit att ersättas med ett evigt maktsfärsbyggande.
Jag behöver inte rabbla alla skandaler men för att nämna några få kan vi ta sexleksaksköpande fackavdelningar, ministrar som inte längre tar ansvar, hur justitieministern ogenerat skrivit i sin egen bok att departementet gör arbete åt det socialdemokratiska partiet och inte minst Kommunals hot mot brandmännens riksförbund när det önskar bryta sig ur fackkolossen.
Lika farligt är det att man helt har tappat fokus i form av vad som är rätt och fel. För att hantera de interna maktstriderna har ungdomsförbundet fuskat med medlemssiffror och därmed lurat till sig skattepengar. Det hade aldrig hänt om man vetat att man haft ögonen på sig och om man inte hade ett starkt parti att luta sig mot.
När socialdemokrater ska retirera från den aktiva politiken är det ingen hemlighet att de positioneras ut i statliga bolag, verk, myndigheter, ambassader och på utredningstjänster. Genom ett långvarigt agerande på det sättet har man kunnat skapa en kontroll över en överväldigande del av statsapparaten. Då är det inte konstigt om man förlorar fotfästet.
Uppenbart är att man inte längre ser någon skillnad på mitt och ditt, på rätt och fel. Uttrycket makt korrumperar visar sig också stämma i Sverige.
När vi från oppositionen påpekar detta anses vi endast gnälla. Det är därför viktigt att vi också kommer med konkreta förslag till hur vi ska hantera Sveriges styrelse framöver. Jag tycker det finns all anledning att forma en ordentlig konstitution och en tillhörande domstol dit enskilda människor och juridiska personer kan vända sig om man upplever att staten gått utöver sina befogenheter.
Det vore också rimligt med en total obundenhet för riksdagens revisorer gentemot riksdagen och med ökade resurser för Riksrevisionen. Det finns också all anledning att fundera över en andra kammare i riksdagen, med representanter för kommuner och regioner. Dess uppgift bör vara att se till att rikets styrelse inte går ut över kommunernas och regionernas styrelse.
Det är också skadligt att vi i Sverige i dag sjösätter myndigheter på löpande band utan ha kontroll över dem. I dag vet vi inte ens hur många det finns. Myndigheter har blivit den moderna tidens sätt för politiker att visa handlingskraft. Ett problem uppstår, en utredning tillsätts och vips föreslås en ny myndighet.
Det som på allvar behövs är en ny giv i svensk politik som på allvar vill städa upp i detta den nya tidens demoras och som vågar ta politiskt ansvar. Politiskt ansvar innebär att våga visa vägen, att våga fatta tuffa beslut men också att ta konsekvenserna om något inte löper väl ut. Min förhoppning är att allians för Sverige kan fungera som denna nya giv.
Den era där ledande politiker kunde tänka i termer av staten det är jag måste få sitt slut vid valet 2006. (SNB)
DEBATT
Fredrick Federley är ordförande för centerpartiets ungdomsförbund.
Fredrick Federley är ordförande för centerpartiets ungdomsförbund.