Makten före allt

Tomas Kronståhl (S) skriver i debattartikeln nedan om det omdiskuterade skolbeslutet och menar att det slutgiltiga beslutet delvis beror på "en tråkig slump i det borgerliga maktspelet".

Tomas KronståhlFoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Tomas KronståhlFoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2010-12-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en mycket lång skoldebatt i kommunen är nu äntligen de formella besluten fattade.

Att som Västerviks-Tidningen gjorde, peka ut vilka orter som är vinnare respektive förlorare i andemeningen att de orter som blev av med sin skola är tydliga förlorare, är enligt min mening att förenkla frågan ganska så rejält. Situationen var trots all debatt den, att kommunen har alldeles för många otroligt små skolor.

Att ha en rimlig resväg till en lagom stor skola som säkerställer elevens rättigheter till kamrater och personalens möjlighet till utvecklande dialoger och samarbete med kolleger är ett rimligt krav i ett modernt samhälle. Beslutet som nu är taget är enligt min uppfattning ett bra beslut i den meningen att det är inte allt för lång resväg för att nå en bra skola som faktiskt har utvecklingsmöjligheter och framtidstro istället för den nu rådande motsatsen.

Vi socialdemokrater beslutade efter en bra genomlysning av ärendet i enighet, att det absolut viktigaste att bevara på samtliga orter är en väl fungerande förskola. Att ha en väl fungerande förskola så nära hemmet som möjligt är som vi ser det en garanti för ortens utvecklings kapacitet. Att som förälder när barnen är små behöva köra i många fall i olika riktningar för att komma till en bra barnomsorg är inte rimligt.

Det var i valrörelsen väldigt svårt att i denna viktiga fråga få klara besked från partierna, dels för att frågan helt riktigt inte var färdigutredd, men även, tror jag, för rädslan att återigen få ett inte-beslut där i princip inget skulle förändras. Vi socialdemokrater sa att vi var beredda att lägga ner vissa skolor, inte minst med tanke på att vi aldrig kan acceptera att skolor på exempelvis landsbygd medvetet skulle kunna ha sämre kvalitet än andra skolor. För oss är principen att skolan är till för eleven inte för en bygd viktigast.

Det enda parti som mig veterligen tydligt utryckte att de aldrig skulle medverka till att någon skola lades ner var Centerpartiet, ett parti som enligt "egen" utsago ska värna landsbygden.

Man kan tycka vad man vill om beslutet, Moderaterna yrkade i nämnden på barn- och utbildningskontorets förslag vilket innebar att samtliga föreslagna förskolor och skolor skulle läggas ned, där fick man stöd av Folkpartiet och Kristdemokraterna. Den borgerliga majoriteten ändrade sig dock efter intensivt påtryckningsarbete från flera håll både politiskt och från näringsliv med flera.

Beslutet som den borgerliga majoriteten slutligen tog i fullmäktige skilde sig på tre viktiga punkter från det socialdemokratiska förslaget: 1. Bevara Odensvi skola och förskola. 2. Lägga ned Överums högstadieskola. 3. Nedläggning av förskolan i Lofta. Med tanke på frågans vikt och att förslagen låg rimligt nära varandra föreslog jag till den borgerliga majoriteten att vi kan enas om ett gemensamt förslag under förutsättning att våra två viktiga frågor får bevaras nämligen högstadiet i Överum och förskolan i Lofta.

Slutsatsen är att i det slutgiltiga beslutet finns det två tydliga förlorare nämligen Överums högstadieskola och Lofta förskola. Dessa blev enligt min mening bortprioriterade på grund av att Centerpartiets företrädare i sin iver att få tillhöra den sittande majoriteten och vara en del av makten förbisåg sitt eget löfte till sina väljare "Att inte medverka till någon skolas nedläggning". Att det blev Överum och Lofta är tyvärr nog bara en tråkig slump i det borgerliga maktspelet.

Debatt
Tomas Kronståhl är socialdemokrat och andre vice ordförande i Västerviks kommunstyrelse.
Läs mer om