Blodtransfusion är en livräddande åtgärd men tillgången till blod är helt beroende av frivilliga blodgivare. Liksom de allra flesta av oss vill ta emot blod om vi hamnar i en situation där vi behöver det, behöver vi också tänka på att blodet i sin tur kommer från någon som frivilligt valt att donera det.
Under hela livet behöver ungefär nio av tio av oss någon gång blod. Det kan vara vid en planerad operation, det kan hända om vi råkar ut för en olycka eller det kan behövas vid en komplicerad förlossning. I en sådan situation kan blodet vara helt avgörande för vårt fortsatta liv. Och det kan handla om väldigt mycket blod som behövs vid ett och samma tillfälle.
Ett exempel är en ung kvinna i Halmstad som i samband med en förlossning för några år sedan fick omfattande blödningar som var svåra att få stopp på. Totalt behövdes 33 liter eller 84 påsar blod från lika många blodgivare för att hon skulle överleva. Blodpåsar fick fraktas med ambulans med blåljus från andra sjukhus till den nyblivna mamman. Tack vare det blod som fanns i blodbankerna räddades hennes liv. En nyfödd flicka fick ha sin mor kvar i livet. En man slapp begrava sin älskade. Att ge blod är en gåva till livet.
Trenden nationellt är dock att allt fler människor får blod av allt färre blodgivare. Jämfört med övriga Sverige har också Kalmar län en totalt sett låg andel blodgivare. Vårt grannlän Blekinge har exempelvis nästan dubbelt så många givare per 100 000 invånare. Trots det gjordes under 2013 ändå cirka 10 000 blodtransfusioner i vårt län.
Traditionellt har det varit en majoritet av män som har donerat blod eftersom män har högre blodvärden och större blodvolym och därför kan ge blod fler gånger per år. Men det vi sett de senaste åren är ett trendskifte. I mindre omfattning än tidigare väljer män att nyanmäla sig som blodgivare, majoriteten nu är unga kvinnor. Under 2013 fanns i vårt län 2 919 kvinnor och 2 892 män som var aktiva blodgivare. Av de som nyanmälde sig 2013 var dock en klar majoritet kvinnor, 459 jämfört mot bara 256 män. Tyvärr kan en fjärdedel av de nyanmälda kvinnorna inte vara blodgivare, oftast på grund av lågt blodvärde. Till saken hör också att kvinnor i fertil ålder heller inte kan lämna blod lika ofta som män.
För att travestera John F Kennedy – fråga inte bara efter vad sjukvården kan göra för dig, ställ dig också frågan vad du kan göra för sjukvården. Och då handlar det om en av de mest solidariska handlingarna. En handling som kan göra skillnad mellan liv och död. För du har väl ända modet att bli stucken i armen och tappad på lite blod för att hjälpa andra?
Så gör slag i saken och anmäl dig som blodgivare antingen på www.geblod.nu eller genom att ringa till kommunens blodcentraler på telefonnummer 0490-866 75 eller 0490-86 152.