Man ska kunna leva på sin lön

Västervik2007-02-12 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det går bra för Sverige och svenska företag. Företagen redovisar höga vinster som fördelas i stora aktieutdelningar, löner och bonusar till bolagsdirektörerna. Våra medlemmar måste ha rätt till en rimlig andel. Det är deras arbetsinsatser som skapat dessa vinster. Därför kräver HTF garanterade löneökningar på 550 kronor för alla våra medlemmar.
Just nu pågår kollektivavtalsförhandlingar för cirka tre miljoner arbetstagare i Sverige. Fackförbund och arbetsgivare möts för att förhandla om löner, arbetstider och ersättningar. Fackförbunden kräver bättre villkor för sina medlemmar och arbetsgivarna säger nej. Klassiskt. Så har det varit sedan fackförbundens begynnelse, men i år har det blivit extra tydligt att arbetsgivare och fackförbund står långt ifrån varandra.

Under 2006 samlades drygt 700 HTF-ombud på avtalskonferenser för att diskutera
HTF:s kommande krav i avtalsrörelsen. De krav som nu presenteras för arbetsgivarna är bland annat:
Löneökningar med 4,5 procent varav en garanti till alla om minst 550 kronor/månad.
Höjda lägstlöner för 24-åringar till 16 300 kronor/månad ( i dag 15 020 kronor/månad) och för 20-åringar till 14 000 kronor/månad (i dag 12 700 kronor/månad).
Förbättringar i arbetstiden, exempelvis kortare arbetstid om man inte jobbar dagtid.

Våra krav bemöts kallsinnigt av arbetsgivarna. Dom säger nej till en garanterad höjning. Dom vill ta bort lägstlönerna eftersom de själva helt vill bestämma över lönenivåerna och vilka som ska få högre lön. Dom vill också utöka antalet timmar som de anställda ska kunna jobba övertid.
Vi menar att utan lägstlöner finns en allvarlig risk för att lönenivåerna sjunker. De anställda kan tvingas ta flera dåligt betalda jobb samtidigt för att få familjens ekonomi att gå ihop. De lägsta löner som finns i kollektivavtalen i dag är tänkta att vara en första ingångslön för att förhindra att unga människor utnyttjas när de kommer ut på arbetsmarknaden.
En garanterad höjning ger mest i plånboken till våra lågavlönade medlemmar. Eftersom 75 procent av HTF:s medlemmar med en lön under 20 000 kronor är kvinnor skulle det dessutom bidra till att öka jämställdheten.
Värdet av de anställdas insats skall givetvis visas i lönen. Glada tillrop ger inget extra i hushållskassan. Man måste kunna leva på sin lön.
DEBATT
Per Wallberg är avdelningschef på HTF. 
Läs mer om