Många pensionärer fortfarande fattiga

Västervik2006-11-06 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debattartikeln "Levnadsstandarden markant förbättrad för pensionärerna" i Dagens Nyheter grundar sig på en rapport angående äldres levnadsstandard under åren 1980-2003. Rapporten är på 650 sidor och pekar på alla tänkbara samband. Att i rubriken för artikeln skriva "Levnadsstandarden markant förbättrad för pensionärer" ger en synnerligen skev bild av verkligheten.
Sämst ställda pensionärerna fortfarande fattiga
PRO Kalmar län konstaterar att antalet pensionärer med låga pensioner inom pensionärskollektivet minskat och pensionärer med bra ATP-pensioner ökat rejält senaste 20 åren.
Vi vill också noga poängtera att något fördelningssystem inom pensionärskollektivet finns inte. Det innebär att den som hade låg pension 1980 och fortfarande lever har fått en låg pensionsutveckling som precis följt konsumentprisindex. Många av dessa pensionärer är ensamstående kvinnor och helt beroende av bostadstillägg. Visserligen har bostadstillägget för pensionärer (BTP) kraftigt förbättrats (PRO-krav) men de som gick i pension för 20 år sedan tycker nog att levnadsstandarden i stort blivit sämre. 450 000 pensionärer uppbär BTP och 80 procent av dessa är ensamstående kvinnor.

PRO Kalmar län följer pensionsutvecklingen mycket noga. I ATP-systemet krävdes endast 30 intjänandeår och de 15 bästa av dessa räknades. ATP-pensionen från det allmänna blev cirka 65 procent av lönen. Till detta kunde en tjänstepension på cirka 10 procent läggas till. Man kan därmed konstatera att pensionärerna som kollektiv har fått det klart bättre tack vare ATP-systemet.
Som alla vet är ATP-systemet under avveckling. "Det blev för dyrt". Det nya pensionssystemet tar hänsyn till hela livsinkomsten och innebär kraftigt minskade allmänna pensioner för de allra flesta. Medan ATP kunde ge 65 procent av medellönen i ett yrke kommer den nya allmänna pensionen ge mellan 43-52 procent. Det blir ännu sämre om du börjar arbeta sent i livet och om du arbetar deltid.

I undersökningen framhålls att antalet socialbidragstagare inom pensionärskollektivet är mycket litet i förhållande till den yngre befolkningen. PRO:s förklaring till detta är bland annat att den äldre generationen fortfarande ser socialt bistånd som "fattigvård" och den vägrar man att befatta sig med. En annan viktig förklaring kan vara att lagen om maxtaxa och förbehållsbelopp inom kommunernas avgiftssystem för omsorg och hemtjänst införts. Lagen om förbehållsbelopp innebär att den enskilde som behöver omsorg eller hemtjänst garanteras ett förbehåll som många gånger är större än kommunens socialbidragsnorm. Förbehållsbeloppens vara eller icke vara diskuteras just nu. Förbehållsbeloppen är en av PRO:s viktigaste frågor att slå vakt om.

Börjar du jobba heltid med bra lön redan från 16 års ålder och jobbar utan att bli arbetslös eller sjuk kommer du få en bra livsinkomst och därmed en pension från det allmänna på cirka 50 procent av lönen. Alla andra, de som börjar jobba senare i livet, lågavlönade, de som arbetar deltid, är arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer kommer att få den lägsta pension från det allmänna, det vill säga, garantipension och bostadstillägg för pensionärer (BTP).
Då garantipensionen är låg (2,13 basbelopp) blir många av morgondagens pensionärer helt beroende av bostadstillägg (BTP)
DEBATT
Bengt Kronblad är ordförande och Bo Ström är ombudsman i PRO Kalmar län. 
Läs mer om