Mångfald är framtiden

Mångkulturella möten. Artikelförfattarna skriver att mångfalden kan förbättras på våra scener och i utställningshallar. Bilden visar utställningen "Sidenvägen" om arabisk kultur som visades på Västerviks museum och som ingick i Mångkulturåret 2006.Arkivbild: Anders Steiner

Mångkulturella möten. Artikelförfattarna skriver att mångfalden kan förbättras på våra scener och i utställningshallar. Bilden visar utställningen "Sidenvägen" om arabisk kultur som visades på Västerviks museum och som ingick i Mångkulturåret 2006.Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-07-23 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Globalisering, migration, kunskapsproduktion och teknikutveckling förändrar kontinuerligt Sverige och världen. Mer än 12 procent av Sveriges befolkning är födda i ett annat land, en stor andel av dem dessutom i ett utomeuropeiskt land. Kulturen ska självklart spegla denna verklighet och ge oss bilder av mångfalden. Kulturen måste ge utrymme för många röster och ansikten - inte bidra till utanförskap.
Vi menar att ett demokratiskt samhälle måste ta vara på mångfalden av berättelser och upplevelser från olika delar av Sverige och världen. Det vore ett stort slöseri att inte ta om hand de kreativa kvaliteter som kan uppstå i mötet mellan olika bakgrunder och uttryck.
Vi har haft mångkulturår och ansträngningar har gjorts, men på våra scener, i salongerna, på museerna och på filmduken kan mångfalden bli ännu större. Vi vill vässa verktygen så att mångfald och interkulturellt samarbete blir självklart.

Kulturen är inte statisk. Influenser utifrån har alltid varit basen för kvalitativt kulturskapande. Igår förflyttades idéer och kulturupplevelser långsamt mellan länder och människor. Idag reser konst och kultur istället runt världen i en rasande takt, med teknik och migrationsströmmar.
Sverige är ett litet land, men vi lever vi i ett globalt samhälle. Vi vill att det tydligt ska avspeglas i kulturlivet att vi idag tänker och lever internationellt - och ofta flerkulturellt. Att ha koll på kulturscenerna i Kairo, Umeå och Sao Paulo är lika intressant som att veta vad som sker i London, New York och Tokyo.
Kulturlivet behöver bli ännu bättre på att stärka sina interkulturella samarbeten. Genom att nyttja de internationella kompetenser och nätverk som finns i landet får vi mer mångfald och större valfrihet. Samtidigt kan kvaliteten i kulturen höjas genom interkulturellt samspel och ökat engagemang.

Att använda ett interkulturellt synsätt innebär att låta människor och kulturuttryck samspela med varandra. I en global värld är ett sådant samspel viktigt. Mångfald är helt enkelt nödvändigt för att följa samtiden in i framtiden.
Regeringen har pekat ut mångfald som ett av de viktigaste områdena för sin kulturpolitik och har anslagit ytterligare 10 miljoner kronor per år från 2008 för att öka den etniska och kulturella mångfalden.
Möjligheterna ska bli större för fler att arbeta interkulturellt och anslagen för detta kommer därför att stärkas. Internationell kultur måste också innebära interkulturella möten.

Förslagen om hur mångfalden i kulturlivet kan öka sänds nu på bred remiss och bereds därefter sedvanligt på Kulturdepartementet. Men redan i höstens budgetproposition kommer regeringens prioriteringar tydliggöras. Vi vill nu möta utmaningen och möjligheten att skapa ett kulturliv som mer går i takt med sin omvärld och samtid.
Mycket har gjorts under den resa som betänkandet beskriver - men mycket återstår. Resan mot ett interkulturellt kulturliv har bara börjat. Nu ska vi driva arbetet vidare. (SNB)
DEBATT
Lena Adelsohn Liljeroth är moderat kulturminister och Yvonne Rock är nationell samordnare för Mångkulturåret 2006. 
Läs mer om