Medvetet arbete försvårade människohandel under fotbolls-VM
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Över fyra miljoner människor beräknas årligen bli offer för människohandlare runt om i världen. Kvinnor och barn tvingas eller luras in i människohandeln, organiserad av personer som tjänar stora pengar på denna exploatering.
Inför fotbolls-VM i Tyskland fanns en oro för att människohandeln skulle öka. Värdnationen Tyskland satsade stora personella och ekonomiska resurser och tysk polis genomförde regelbundna räder mot bordeller och sexklubbar. Samtidigt sattes ett antal kampanjer igång och frågan fördes tidigt upp på högsta nivå i flera länder. Svenska opinionsbildare var engagerade.
EU antog en ny resolution och EU-parlamentet debatterade frågan. Vatikanen fördömde sexhandeln och USA tryckte på för att omfattande preventiva insatser skulle vidtas. Flera i sammanhanget viktiga opinionsbildare engagerade sig dessutom, bland andra Frankrikes landslagstränare.
Dessa tydliga ställningstaganden bidrog till att den befarade ökningen av människohandel för sexuella ändamål under fotbolls-VM uteblev. Det visar den nyligen publicerade delrapporten från Sida och International organisation for Migration, IOM.
En annan viktig orsak till den uteblivna ökningen är enligt rapporten det strukturerade och gemensamma förebyggande arbetet som inleddes i god tid före VM. Detta arbete satte frågan om trafficking på agendan, försvårade för människohandlarna och varnade potentiella offer.
De kvinnor och barn som exploateras i denna slavhandel kommer ofta från fattiga och korrupta miljöer. En del av dem rövas bort och tvingas in i handeln, medan andra lockas av löften om välbetalda jobb i något annat land.
I Östeuropa och Centralasien har Sida under ett antal år stött många olika typer av insatser mot handeln med människor. Det kan handla om information och upplysning, om stöd för att bygga upp fungerande rättsväsenden och utveckling av polisiära samarbeten eller rehabilitering och stöd till de människor som utnyttjats, sålts och misshandlats både fysiskt och psykiskt.
Även Sidas övriga verksamhet i Östeuropa och Centralasien bidrar i kampen mot människohandeln. Bättre levnadsvillkor i de länder där kvinnorna och barnen kommer ifrån, exempelvis insatser som skapar sysselsättning, innebär ett alternativ till migration.
Det är också viktigt med insatser för att ökad demokrati. En starkare framtidstro och mer livskraftiga och öppna samhällen är avgörande för att få unga människor att ta makten över sina egna liv, se alternativ och därmed undvika ligornas lockbeten.
Trafficking är i grunden ett uttryck för fattigdom, och bekämpas allra bäst genom att fattigdomen minskas. Samtidigt måste det direkta förebyggande arbetet i de fattiga länderna fortsätta - hos rättsväsendet, sociala myndigheter och den allmänna opinionen.
Slutligen krävs det insatser i de rikare länderna för att minska efterfrågan. Vi har ett gemensamt ansvar för att försvåra människohandlarnas brutala verksamhet!
DEBATT
Klas Markensten är chef Sidas Europaavdelning.