Mer av utveckling, öppenhet och delaktighet

Västervik2006-09-15 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För fyra år sedan fick mitt parti, tillsammans med fyra andra, ett mandat för förändring och förnyelse av vår kommun. Vi lovade då att de kommande åren skulle präglas av utveckling, öppenhet och delaktighet.
Trots svårigheter, främst genom Electrolux dramatiska besked om nedläggning, har vi kunnat behålla en oförändrad kommunalskatt, och i dag är det den lägsta i länet och regionen. Vår ansvarsfulla inställning till de kommunala finanserna innebär att vi hela tiden strävar efter att göra skattepengarna "dryga", när de används för att åstadkomma en god kommunal service.

För mig är utveckling en växande befolkning med goda förutsättningar för företagande och sysselsättning - en kommun där både egna och gemensamma ekonomiska resurser växer. Genom Electrolux flytt och ökad arbetslöshet tror jag det blivit uppenbart för alla vilken ödesfråga utveckling är för Tjustbygden.
Företagsklimatet har påtagligt förbättrats under vår mandatperiod, och vi har i dag kommit cirka 100 platser högre i rankingen bland landets 290 kommuner sedan vi tog över. En annan viktig fråga är att det behövs en bättre ekonomisk anknytning till vår närmaste tillväxtregion - Linköping/Norrköping. Vi driver offensivt och systematiskt frågan om bättre järnvägskommunikationer mot leverantören - staten.
Vi har under vår period skapat förutsättningar för regelbundna kontakter med den expansiva Östgötaregionen genom vår anslutning till samarbetsorganet Östsam. Vidare har vi gemensamt i kommunledningen jobbat fram den spännande möjlighet som ett beslut om Holiday Clubs etablering skulle innebära för vår kommuns viktiga besöksnäring. Slutligen har vi tagit fram ett stort antal tomter, i olika prislägen, för att stimulera såväl inflyttning som byggnation och därigenom vända den svaga befolkningsutvecklingen. De senaste siffrorna över kommunens befolkning tyder, glädjande nog, på att vi är på väg att nå framgång.

Öppenhet är för mig att vi alltid tydligt redovisar våra förslag till åtgärder. Att vi alltid tar debatten i tidningar och andra media med våra kritiker. Alla kan inte, och ska inte heller alltid tycka lika i en levande kommunal demokrati. Därför har vi under perioden med vår öppenhet medvetet valt att stimulera till en rak och tydlig debatt om för- och nackdelar med våra olika förslag.

För mig innebär delaktighet bland annat att vi förtroendevalda på flera sätt bjuder in till väljarnas medverkan i att forma samhälle och verksamheter. Vi har därför under vår period välkomnat initiativ från olika intresserade medborgare, att gemensamt med andra, driva olika verksamheter.
Några exempel under mandatperioden är den fria gymnasieskolan Östra Akademin, skolan i Västrum, förskolan Kullerbyttan samt seniorboendet Tuvan. Vi skulle gärna se långt fler liknande handlingar - ja, allra helst att alla var med i olika initiativ. Vår utgångspunkt är nämligen att alla medborgare har en inneboende vilja att utveckla sig själva, att hon eller han när en önskan att aktivt kunna vara med att påverka de tjänster och den service man behöver.
Alla inser ju att det är en omöjlighet att tro att jag, tillsammans med en handfull andra politiker, skulle vara de som allra bäst känner den oerhörda mångfald av behov och önskningar som alla ni 37 000 Tjustbor har. Dessa känner ni ju bäst själva! Utifrån den insikten vill jag också genom sänkt skatt ge dig ökade ekonomiska resurser och stimulera dig att delta i formandet av tillvaron efter dina egna önskemål.

Vi är stolta över de förändringar som vi åstadkommit, men ännu återstår mycket. Vår bygd behöver ännu mer av utveckling, öppenhet och delaktighet, inte mindre. Den alternativa politik som erbjuds av oppositionen skulle tyvärr vara att vrida klockan tillbaka. Jag är övertygad om att vi är på rätt väg.
DEBATT
Harald Hjalmarsson är moderat och kommunalråd i Västerviks kommun. 
Läs mer om