Minska matsvinnet

Eva-Lena Fungmark (C)  Arkivbild: Karin Hertz

Eva-Lena Fungmark (C) Arkivbild: Karin Hertz

Foto: Hertz Karin

Västervik2010-08-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi vet alla att mycket mat kastas både i hushåll, matbutiker och på restauranger. Vi vet också att det krävs stora mängder energi att framställa livsmedel, i många fall krävs det långa transporter också. Det är en onödig påverkan på vår miljö om massor av maten hamnar i soptunnan. För ett antal år sedan var jag i USA och där var det självklart att vi fick med oss en låda hem med maten som vi inte orkat äta upp. Det tyckte jag var en bra modell och den skulle jag ta med mig till Sverige. Sedan har tiden gått och jag har bara bett om att få med överbliven mat hem från en restaurang vid ett tillfälle. Servitören verkade förvånad över frågan, men jag fick med mig maten hem och restaurangen slapp kasta mina överblivna rester. Bra va?Nu såg jag till min glädje i Svenska Dagbladet att detta fenomen börjar bli vanligt i Stockholm. Man använder till och med miljövänliga lådor. Då hoppas jag att det ska bli naturligt att få med matlåda hem även i Västervik och andra orter.Vi måste alla hjälpas åt för att minska matsvinnet och göra vad vi kan för att rädda miljön. Självklart måste krafttag tas på många andra plan också.
Debatt
Eva-Lena Fungmark är centerpartist och kandidat i valen till Kalmar läns landsting och Sveriges riksdag.
Läs mer om