Hästturism är en växande näring på svensk landsbygd. Här finns en hög andel kvinnor som driver företag och tiotusentals hästar verksamma inom turismen bidrar till ett öppet landskap. Branschens utveckling och tillväxt hämmas dock av krångliga och orättvisa momsregler.
Naturturism är en av få gröna näringar som skapar nya jobb på landsbygden och runt om i Sverige finns minst 500 verksamma företag som tillsammans med måltider och boende erbjuder turridning och andra hästrelaterade upplevelser. Den här delen av naturbaserad turism präglas också av en hög andel kvinnor, och turismens bortåt 10 000 hästar är en viktig resurs.
Ett snårigt och komplicerat regelverk kring momsen för hästturismen hämmar dock branschens utveckling. Lektioner i ridhus klassas som idrott med sex procent i moms, men sker utbildningen i naturen är momsen fyra gånger högre. För turridningen gäller normalt 25 procent i moms, eftersom det anses handla om rekreation och nöje, men om turen görs i en vagn dragen av hästar blir det transport med sex procent i moms. På några håll i Sverige klassas även delar av turridningen som transport med lägre moms, och om dessa tjänster sedan tillhandahålls av föreningar eller sker i kommunal regi blir momsen överlag lägre.
För den som exempelvis nu i sommar vill spana in älgar gäller därför skilda momssatser beroende på var och hur arrangemanget sker. Titta på älgar i djurpark är kultur och görs turen genom älgskogen i häst och vagn räknas det som transport. I båda fallen gäller sex procent i moms. En guidad tur till fots eller på hästryggen blir däremot en upplevelse med fyra gånger högre moms på 25 procent.
Resultatet har blivit en djungel av oklara gränsdragningar där till och med skatteverket har svårt att vara konsekvent runt om i Sverige. Märkligt är också att en stor del av storstadens attraktionskraft och nöjen i form av teatrar, museum, idrottstävlingar, festivaler och djurparker klassas som kultur eller idrott med högst sex procent i moms. Detta samtidigt som en guidad naturupplevelse på hästryggen varken anses vara kultur eller idrott, utan istället förpassas till högsta momsen.
Sverige vill fördubbla turismens omsättning till 2020 och vi är en del av den ambitionen. Naturupplevelser med hästar är viktiga hävstänger för att nå dessa mål, men det kräver att konkurrenskraft och affärsmässighet hamnar i centrum. När professionella ridarrangörer möter svenska och utländska besökare, bidrar det till en positiv Sverigebild.
Vi menar därför att en högre förädlingsgrad av vår naturturism är en plusaffär för Sverige. Det behövs fler ridföretag som vill växa och anställa.