Monsanto försöker dölja obekväma sanningar
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förutom Greenpeace har European Public Health Alliance (EPHA), European Community of Consumer Cooperatives (Euro Coop), European Environmental Bureau (EEB) och Jordens Vänner skrivit ett flertal rapporter som kritiserar EFSA och processen för att godkänna nya GMO. Flera EU-miljöministrar, bland andra Sveriges, har också riktat skarp kritik mot EFSA.
Det har lett till att EU-kommissionen i fjol tog fram en rad olika åtgärdsförslag för att försöka förbättra hur EFSA arbetar. En reform av EFSA är alltså på gång.
Genom hela artikeln anklagar Zetterstrand oss för att inte vara sakliga i debatten, att inte basera vår debatt på fakta och att "kasta ur (oss) ett hopkok av gamla grundlösa anklagelser". Zetterstrand vänder sig emot vårt exempel om Monarchfjärilen i USA och hänvisar till USDA:s hemsida (United States Department of Agriculture).
Tyvärr måste vi påpeka att rapporten Zetterstrand hänvisar till är från 2001. Den senaste forskningen på området är från 2004 (Dively et al., Environmental Entomology) och visar att Monarchfjärilens larver påverkas negativt av giftet som Monsantos genetiskt modifierad majs, MON810, utsöndrar.
Monsanto har i åratal försökt undanhålla allmänheten obekväma sanningar om sina kemikalier och nu försöker de med samma knep när det gäller GMO. Vi lovar att fortsätta arbeta för att de inte ska lyckas.
DEBATT
Lennart Daléus och Kathleen McCaughey företräder Greenpeace.