MP står för jordbrukspopulismen

Västervik2014-07-23 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kew Nordqvist (MP) bemöter vår kritik mot partiets förslag att allt jordbruk runt Östersjön ska vara ekologiskt (VT 21/7). Han vänder sig främst mot att vi kallar förslaget populistiskt. Enligt Wikipedia används ordet populism när ”förslagen i första hand är framlagda för att låta bra och bli populära, inte för att de faktiskt skulle vara genomförbara eller lyckas på lång sikt.” Just så ser vi på MP:s förslag.

Miljöpartiet hävdar att man ”tar hänsyn till hela kedjan, från frösådd till skörd, från land till stad.” Kanske finns det människor som tror att all stallgödsel som produceras idag inte återförs som växtnäring. Men det gör den. Av ekologiska och konventionella bönder. Även gödsel som först blir biogas återförs till åkrarna. I biogasanläggningen tas växthusgaserna tillvara. Näringsämnena finns kvar och återförs till åkrarna.

Det innebär att för att producera ens i närheten av det vi producerar idag i det svenska jordbruket måste näring tillföras om vi inte skulle ha väldigt mycket mera djur som producerar stallgödsel. Men den springande punkten återstår: För att nå ett kretslopp, ett hållbart jordbruk eller samhällssystem, måste vi återföra näringen från huvudkonsumenten av produkterna – oss själva. Så länge vi inte gör det kommer det att vara nödvändigt att tillföra näring för att producera den mat vi behöver. Vill vi ha ett hållbart kretsloppsjordbruk är det vårt avloppsystem som måste angripas. Där finns kopplingen mellan land och stad som MP anser viktig. Vi måste hitta sätt att rena eller separera näringen i våra egna restprodukter så att den säkert kan återföras och återanvändas och ingå i kretsloppet precis som stallgödseln – först då kan vi nå ett riktigt ”ekologiskt” jordbruk.

Vi tär på resurserna i andra delar av världen när vi istället för att producera mera mat själva importerar nästan hälften av det vi äter. Bland annat förs en massa växtnäring till Sverige via maten som måste ersättas med annan gödsel där maten odlas.

Slutligen – den forskning vi har tagit del av visar att per producerad enhet läcker dagens ekologiska lantbruk i varje fall inte mindre än det konventionella. Sen finns det som MP också påpekar många andra delar i det ekologiska lantbruket som skiljer det från det konventionella. LRF står upp för både konventionella och ekologiska lantbrukare och anser att det är bra att konsumenten kan påverka hur livsmedel ska produceras. Att allt jordbruk måste utvecklas för att nå ett hållbart samhälle är en självklarhet för oss.

Läs mer om