När arbete inte lönar sig försvåras integration
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dagens integrationspolitik fungerar inte. Den bygger på ett ovanifrånperspektiv. Individer buntas ihop i ett antal kollektiv som förutsätts ha gemensamma problem och gemensamma behov. Den har inte heller förmått att hantera många av de frågor som rör invandring och integration, vare sig det gäller att ta tillvara möjligheter eller undanröja problem.
Listan på problem som rätt eller fel beskrivs som sammanhängande med invandring och öppenhet kan tyvärr också göras lång: arbetslöshet, utanförskap, språksvårigheter, bidragsberoende, kriminalitet, och hedersmord är bara några.
Politiken ska i stället bygga på att ge alla förutsättningar att förverkliga sina drömmar. Insatserna ska helst vara generella och inte särbehandla människor på grund av ursprung, men samtidigt vara anpassningsbara till individers behov.
Därför är det viktigt att identifiera vilka problem som finns, och sen finna lösningar. Ett problem som många invandrare delar med infödda svenskar är skattesystemets höga marginaleffekter. Det vill säga att det inte lönar sig att arbeta.
De flesta kommuner ger numera sina nyanlända invandrare socialbidrag i stället för introduktionsersättning. Andelen har sjunkit från 40 procent av de 30 största kommunerna, till 11 procent.
Skillnaden är att varje intjänad krona omedelbart leder till en krona mindre i socialbidrag, vilket gör arbete olönsamt. I ett kort perspektiv är det kanske dyrare att låta människor behålla sin introduktionsersättning om de arbetar, men fördelen är att de mycket snabbare kommer ut på arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Därtill kommer att integrering i det svenska samhället sker mycket snabbare för dem som är ute på arbetsmarknaden än för dem som står utanför.
Den månadslön som krävs för att den disponibla inkomsten skall bli högre än socialbidragsnivån förra året låg på 25 000 kronor för en arbetande förälder i en familj med två vuxna och två barn. Det vill säga, om den arbetande föräldern inte hittade ett arbete som gav mer än 25 000 kronor i månaden var det ekonomiskt olönsamt att arbeta i stället för att leva på bidrag.
Detta är självklart ett bekymmer för alla som bor och lever i Sverige, och ett extra hinder för dem som kommer till landet utan språkkunskaper eller utbildningar som gäller här. Hur många invandrare har en chans att gå direkt till ett arbete som ger 25 000 kronor i månaden?
Regeringen har inte gjort något för att förbättra situationen, trots att uppgifterna kommer från deras eget finansdepartement.
Höga marginaleffekter leder till ett större utanförskap. Det gäller för infödda svenskar och det gäller för invandrare. Därför måste det bli mer lönsamt att arbete och mindre lönsamt att leva på bidrag. (SNB)
DEBATT
Tobias Billström är moderat riksdagsledamot och talesman i asyl- och integrationspolitiska frågor.
Tobias Billström är moderat riksdagsledamot och talesman i asyl- och integrationspolitiska frågor.