När kommer strategin för landsbygdens utveckling?
Jordbruksministern Eskil Erlandsson har deklarerat att han vill ta tillvara den kraft som finns på landsbygden och använda den som en motor för hela landet. Vi på Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva tycker att det låter mycket bra, men vill gärna göra några påpekanden.
Utveckla landsbygden. Debattskribenterna vill se en strategi för landsbygdens utveckling, men inte bara pengar till jordbruket utan också till andra delar. Arkivbild: Matilda Ahl
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi instämmer till fullo. Det handlar om att ta ett helhetsgrepp så att landsbygdens resurser kommer vårt folkhushåll till godo på bästa sätt. Lovande är också att jordbruksministern och de övriga ledamöterna deklarerat att de vill ta tillvara den kraft som finns på landsbygden och använda den som en motor för hela landet.
Det här låter som sagt bra, men vi kan inte låta bli att undra när det ska bli av. Alliansen skrev i sin regeringsförklaring att man skulle ta fram en nationell strategi för att stärka utvecklingskraften på landsbygden, men ännu har vi inte sett något av den.
När dras arbetet igång och när ska strategin vara klar? Vem håller i tömmarna, är det Eskil Erlandsson eller Maud Olofsson? Är det med andra ord jordbruksdepartementet eller näringsdepartementet som ska ansvara för strategin och därmed landsbygdspolitiken? Vi förväntar oss tydliga signaler om att det tillhör en förgången tid när landsbygdspolitiken betraktades som en lågstatusfråga i regeringskansliet.
Eskil Erlandsson framhåller ofta landsbygdsprogrammet med sina 35 miljarder som ett exempel på en kraftfull satsning för att stärka livskraft och tillväxt i alla delar Sverige.
Det är utan tvekan en stor summa, men verkligen inte några nya pengar som regeringen plockat fram. Dessutom är det ett trist faktum att bara drygt tio procent av pengarna går till allmän landsbygdsutveckling, det vill säga satsningar på exempelvis byutveckling, service på landsbygden och småföretagande även utanför jordbruket. Närmare nittio procent går till jordbruket, och då främst miljöåtgärder.
Utan tvekan angelägna insatser, men inte blir det mycket pengar kvar i programmet för de infrastruktursatsningar som Eskil Erlandsson och de övriga tycker är så viktiga.
Den aviserade strategin måste utgå från helheten och spänna över alla sektorer. Och framför allt ? strategin får inte bli en pappersprodukt där resurserna till genomförandet enbart kommer från det smala och redan beslutade landsbygdsprogrammet.