När stänger miljövänstern ned OKG?

Västervik2014-09-01 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstens val handlar om jobben och ekonomin. För att vi ska kunna klara basindustrin och alla jobb där behöver vi kärnkraften. Socialdemokraternas kongress har beslutat att kärnkraften ska fasas ut, Miljöpartiet har ställt ultimatum om snabbstängning och Vänsterpartiet är emot såväl kärnkraft som så mycket annat.

På dagens politiska arena råder samsyn kring vattenkraft, förnyelsebar energi, elcertifikat, energieffektivisering, en nordisk - och i framtiden europeisk - elmarknad. Konflikten idag handlar om kärnkraften – mellan dem som vill snabbavveckla och oss som vill ersätta befintliga reaktorer.

En snabbavveckling av kärnkraften innebär ökade kostnader och minskat utbud. Enligt Riksdagens utredningstjänst (RUT) skulle en ökning av elpriset med ett öre per kilowattimme öka kostnaderna för den svenska industrin med 500 miljoner kronor. Då svenska företag agerar på världsmarknaden blir det väldigt svårt att lägga över kostnaderna för ökade elpriser på kunderna. Men det mest allvarliga med kärnkraftens snabbavveckling är emellertid, enligt RUT, de negativa signaler som påverkar investeringsviljan i landet. Ett praktexempel på hur snett det kan gå är Tyskland som snabbstängde flera kärnkraftverk och ersatte dem med dyr och miljöfarlig kolkraft. Resultatet blev att utsläppen och elpriserna stegrade och föranledde att Tysklands utveckling nu häftigt bromsat in vilket hotar både jobb och välfärd. Men, miljövänstern är ju emot tillväxt så detta är ju helt i linje med deras politik.

Fokus i Alliansens energipolitik är att hushåll och företag ska kunna få el och annan energi till rimliga priser med lite miljöpåverkan. Vår gemensamma energiöverenskommelse garanterar ett robust energisystem bestående av vattenkraft och förnyelsebar energi samt möjligheten att ersätta befintlig kärnkraft. Vi är därmed tydliga med att värna förutsättningarna för fler jobb och mer företagande i hela landet. Alliansen utreder dessutom möjligheterna till att bygga en ny forskningskärnkraftsreaktor i Oskarshamn som ska bana väg för nästa generations kärnkraftsteknik. Kostnaden ligger på över 1,5 miljarder kronor och borgar förutom många nya jobb till Oskarshamn också för att Sverige snabbt ska bli världsledande inom området.

Stefan Löfven måste ta bladet från munnen och ge väljarna besked kring:

-          Hur når Socialdemokraterna sitt arbetslöshetsmål när avvecklad kärnkraft innebär kraftigt ökade elpriser för industrin vilket hotar jobben?

-          Hur säkras svensk konkurrenskraft när investeringsviljan minskar till följd av högre elpriser?

-          Vilken av de tre vänsterpartiernas energipolitik kommer att bli rådande vid en eventuell rödgrön valseger?

-          När stängs OKG ned och hur hårt slår det mot jobben och välfärden i norra och mellersta länet?

Läs mer om