När verklighet och förutsättningar förändras måste vi anpassa

ÖverumsskolanArkivbild: Anders Steiner

ÖverumsskolanArkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-12-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valet redogjorde jag övergripande för grunderna bakom de svåra besluten kring skolan i kommunen, färre elever, knappa resurser och förbättrade kommunikationer sedan huvuddelen av skolorna byggdes. När verklighet och förutsättningar förändras måste vi anpassa.

Efter fullmäktiges beslut i skolfrågan har lärarna i Överum, MayLis Loftås med flera ställt frågor rörande beslutet och vad som i framtiden händer med skollokaler och andra kommunala lokaler på orten. Klart är att vissa påverkas av att högstadiet flyttar till Gamleby. Beslutet är dock så färskt att det inte redan nu går att ge besked på alla frågor. Och överflyttningen sker ju gradvis i avvaktan på en ny högstadieskola i Gamleby. Därför kan det bli en lösning på kort sikt och en annan på lång.

För högstadielokalerna finns i dag ingen färdig plan för lokalernas användning, men kommunen undersöker vilka möjligheter som finns. Ombyggnaden av kemi- och fysiksalarna för 3 miljoner kronor skedde för att salarna inte mötte gällande arbetsmiljökrav och inte var godkända för laborationer. Övriga 3 miljoner kronor avsåg då nödvändigt fastighetsunderhåll. Salarna kan i framtiden användas av mellanstadiet där lokalkraven höjs. De kommer dessutom att behöva användas ytterligare 3-4 år innan den nya skolan i Gamleby är byggd. Även för biblioteket är det för tidigt att säga något, men ett möjligt scenario skulle kunna vara att man skiljer på biblioteksformerna och låter skolan ha ett renodlat skolbibliotek, samt flyttar folkbiblioteksdelen till någon av de tomma lokalerna vid Piazzan. Fritidsgårdens verksamhet minskar då eleverna blir färre och det kan sannolikt bli svårt att motivera att fritidsgården har oförändrat öppet dagtid. Idrottshallen berörs inte, utan förskola och skola upp till och med årskurs 6 behöver idrottslokaler. Lokalen behövs för övrigt de närmaste 3-4 åren för högstadiets behov.

Slutligen om vi ser till godkända elever och behöriga till nationella gymnasieprogram i matematik, svenska och engelska så är det riktigt att Överumskolan de senaste åren tagit fram flest i kommunen. Ser vi till meritvärdet, det vill säga prestationerna i samtliga 16 ämnen under perioden 2005-2010 tillhör Överum de sämre.

Beslutet om Överum beskrivs nu av några skribenter som ett svek av mig. Jag tycker påståendet är både grundlöst och orättvist. Precis före valet skrev jag i en debattartikel i VT att mitt parti skulle verka för färre skolor. Mitt ställningstagande kommenterades även på tidningens ledarsida. Hur mycket tydligare kan man bli? De beslutade förändringarna görs för att skolan i kommunen ska bli bättre - som helhet. Det innebär dock inte att precis allting blir bättre för alla och jag respekterar de medborgare som argumenterar för sitt när de tycker att det blir sämre.

Debattsvar
Harald Hjalmarsson (M) är kommunstyrelsens ordförande och inlägget är ett svar till bland annat debattinläggen av lärarna på Överumsskolans högstadium och MayLis Loftås, tidigare förtroendevald centerpartist.
Läs mer om