Nedlagda kärnkraftverk hotar jobben
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringen och dess samarbetspartier vill lägga ner kärnkraften. Däremot svävar de på målet när det gäller alternativen. Vi har hittills sett en politiskt motiverad nedläggning av Barsebäcksverken. Strategin bakom beslutet är dock höljd i dunkel. Sambandet verkar vara att så fort regeringen får stora samarbetssvårigheter med miljöpartiet kommer frågan om ytterligare nedläggning upp.
Jag har ställt ett antal frågor om kärnkraften till ansvariga ministrar genom åren. Nu senast frågade jag statsministern eftersom han uttryckt misstro mot lösningen för slutförvaringen. Svaret fick jag inte av statsministern, utan av miljöministern. Tidigare när jag frågade regeringen har svaret kommit från en tredje minister, samhällsbyggnadsministern. Det verkar inte ens som om regeringen har bestämt sig för vilken minister som är ansvarig för frågan.
För de svenska företagen är frågan avgörande. Det finns flera exempel på företag som inte vågar investera i maskiner och jobb i Sverige på grund av osäkerheten på energimarknaden. Om vi inte framöver kan ge de svenska företagen mer stabila förutsättningar finns en risk att denna utveckling fortsätter.
Nedläggningen av kärnkraften kostar oss svenskar trefalt. Vi får dyrare elpriser och färre arbetstillfällen. Dessutom kostar själva nedläggningen av kärnkraftsverken stora summor. Bara nedläggningen av den andra reaktorn i Barsebäck kommer att kosta minst 8 miljarder kronor.
Vinsten ligger enligt regeringen i att vi får en bättre miljö. Detta är ett uselt argument så länge som den el som försvinner från kärnkraftsproduktionen ersätts av el från danska kolkraftverk eller baltiska kärnkraftverk med lägre säkerhet.
Kalmarregionen drabbas dessutom extra hårt av en kommande nedläggning. I dag är mellan tre och fyra tusen arbetstillfällen - minst - direkt eller indirekt beroende av Oskarshamnsverken. Många tror att nästa reaktor som hotas av nedläggningsivrarna i regeringen är Sveriges äldsta reaktor, Oskarshamn 1. Regeringen vägrar dock att ge besked om vilken reaktor som står på tur. Alla som är beroende av kärnkraften - och hela svenska folket - har emellertid rätt att få besked före valet.
Sverige producerar i dag renare, säkrare och mera miljövänlig el än den vi importerar. Mot den bakgrunden är det vansinne och kapitalförstöring att avveckla svensk elkraft och öka importen. Om några kärnkraftverk ska läggas ner så föreslår jag de farliga kärnkraftverken i Baltikum och Ryssland som vi i dag köper el från. Den svenska kärnkraften bör vi använda så länge den är ekonomiskt lönsam och uppfyller de hårt ställda svenska säkerhetskraven.
DEBATT
Nils Fredrik Aurelius, Kalmar, är riksdagsledamot för moderaterna.