Nigerias våld höjer oljepriset
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men det finns andra hot. Nigeria är världens sjunde oljeexportör, tack vare fyndigheterna i floden Nigers delta och havet utanför. Men det kriminella/politiska våldet har nått en sådan nivå att de västliga energiföretagen överväger att stänga verksamheten på fastlandet.
Men inte ens det verkar räcka, att döma av ett aktuellt kidnappningsdrama. I början av januari tillfångatog väpnade rebeller fyra utlänningar på en plattform till havs. De har nu släppts. I mellantiden angreps en pumpstation tillhörig Shell, med många dödsoffer. Shell stängde av säkerhetsskäl ned tio procent av Nigerias hela produktion. Inne i storstaden Port Harcourt angreps italienska Agips kontor. Nio poliser och en anställd dog.
Den organiserade brottsligheten, med internationella förgreningar, tjänar enorma belopp på att tappa olja och sälja den vidare. Mängden uppgår enligt statens uppskattning till tio procent av hela produktionen. Inkomsterna används bland annat till att köpa vapen.
Men de ovan nämnda aktionerna anses ha politiskt syfte. Organisationen "Rörelsen för emancipation av Nigerdeltat" kräver 1,5 miljarder dollar i kompensation av Shell för miljöförstöring samt att den federala regeringen släpper aktivisten Moujahid Dokubo-Asari. Han tillhör ijaw, deltats största folk och ledde 2004 ett uppror. Dokubo-Asari är åtalad för högförräderi sedan han sagt han tänker kämpa för Nigerias upplösning. Därmed utmanar han krigsmakten som dominerat Nigeria så länge och som stoppade Biafras utbrytningsförsök 1967.
Deltaregionen är stor som Götaland minus Skåne-Blekinge. Här finns 8 av Nigerias 36 delstater. Regionen genomkorsas av flodarmar och mindre vattendrag. Befolkningen uppgår till kring sju miljoner, större och mindre folk och undergrupper av dessa.
Olja har utvunnits i 50 år och gett Nigerias centralmakt intäkter på motsvarande omkring 2 800 miljarder kronor. Oenighet om fördelningen var den ekonomiska orsaken redan bakom Biafra-katastrofen, när sydöstra delen av Nigeria inklusive Nigerdeltat ville gå sin egen väg. Biafra gick under - men problemen blev kvar. Nigerdeltats människor tycker att de fått alldeles för liten del av rikedomarna, ja, att de tvärtom förlorat: de har inte fått några jobb och exploatering och oljespill har förstört miljön.
De flesta av Nigerias inemot 130 miljoner invånare (en ny folkräkning är på gång) förblir fattiga. Nigeria betraktas som ett av världens mest korrumperade länder. Pengarna har gått till en elit av affärsmän, politiker, militärer. Skräckexemplet är Sani Abacha, generalen och kungamakaren som när han själv öppet hade makten förde ut flera miljarder dollar ur landet.
Abacha dog 1998 och sedan 1999 har Nigeria en demokratiskt vald president, Olusegun Obasanjo. Många anser att hans omval 2003 inte gick rätt till. Med tanke på hur vanstyrt Nigeria varit tidigare framstår han dock i hyfsat ljus dager. Tråkigt bara att hans vilja och hans förmåga inte räckt till att nå målet, att lämna landet i betryggande bättre skick än när han trädde till. Det gäller också Nigerdeltat. (SNB)