Nödvändig reformering av socialförsäkringen

Förändring. "Socialförsäkringssystemet måste reformeras från grunden", skrivet Barbro Westerholm. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX

Förändring. "Socialförsäkringssystemet måste reformeras från grunden", skrivet Barbro Westerholm. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-01-03 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under förra seklet ökade medellivslängden i vårt land tack vare bättre levnadsförhållanden och medicinska framsteg. Parallellt med denna positiva hälsoutveckling har vi byggt upp socialförsäkringarna med syftet att ingen ska behöva lida ekonomisk nöd i Sverige.
Som liberal ser jag socialförsäkringarna som en hörnsten i vårt samhällsbygge. De är en garant för trygghet för oss alla om något inträffar. Hur livet utvecklas avgörs ju inte bara av duglighet och ansträngning, utan även av tur och otur. Vi råkar ut för saker som ligger utanför vår egen kontroll. Vi föds med olika förutsättningar och så uppstår olika risker - för sjukdom, invaliditet, arbetsskada eller arbetslöshet.
En generell välfärdspolitik ger därför stöd för människors självbestämmande och vidgar ofta friheten för den enskilda människan att själv forma sitt liv.

I dag är, enligt WHO, de främsta hoten mot hälsan känslan av att inte känna sig behövd och att stå utanför arbetsmarknaden. Därför är regeringens jobbskapande politik oerhört viktig, inte bara ur ett samhällsekonomiskt och välfärdsperspektiv utan framförallt ur ett mänskligt perspektiv.
Sjukförsäkringen har varit en av de mest avgörande frågorna för den svenska statsbudgeten de senaste tio åren, då vi har fått signaler om att den visserligen ger ekonomisk trygghet men samtidigt inte den livskvalitet bland de berörda som man kunde förvänta sig.
Kostnaderna har också skjutit i höjden - en explosion som tyvärr fått fortgå utan åtgärder från den förra regeringen. Systemet för rehabilitering och arbetsanpassning har inte lyckats återskapa de sjukskrivnas arbets- och försörjningsförmåga. Därför förpassas många sjukskrivna till utanförskap, trots att de inget hellre vill än att arbeta, försörja sig själva och bidra till den gemensamma välfärden.
Detta har även den socialdemokratiska utredaren Anna Hedborg pekat på i sin utredning av socialförsäkringarna.
Socialförsäkringssystemet måste därför reformeras från grunden.
Framförallt måste bristerna i rehabilitering åtgärdas. En sjukskrivning kan i dag pågå i månader, till och med år, utan att någon rehabilitering sätts in. Många sjukskrivna eller förtidspensionerade kan trots rehabilitering inte återgå till sina ordinarie arbeten, men ofta kan de arbeta med något annat. Enligt en undersökning från Försäkringskassan uppger närmare 60 procent av de sjukskrivna att de skulle kunna arbeta, åtminstone deltid, om de kunde bestämma mer över sin arbetssituation.
Varje möjlighet att byta sjukskrivning eller förtidspension mot arbete ska underlättas.

Vi vet också att det finns exempel på fusk och överutnyttjande av socialförsäkringarna. Så länge dessa brister kvarstår har vi onödigt höga kostnader för sjukförsäkringen. En god kostnadskontroll kommer således att bidra till ett rättvisare och effektivare system.
Ju bättre försäkringssystem vi kan få, desto mer kan vi hjälpa dem som är allra mest utsatta. Liberaler var med och drev igenom socialförsäkringarna som är en oerhört viktig del av välfärdssamhället. Det är alla politikers skyldighet att över blockgränserna verka för breda överenskommelser om ett rättvist och fungerande socialförsäkringssystem. (SNB)
DEBATT
Barbro Westerholm är riksdagsledamot för folkpartiet. 
Läs mer om