Det dödliga våldet är sorgligt nog det bestående minnet från den allsvenska fotbollspremiären den gångna helgen. En 43 årig fyrabarnspappa blev brutalt dödad och en 28 småbarnspappa sitter anhållen för dådet. Supporterkulturen är en del av klubbarnas själ. Den bidrar till en stor del av upplevelsen vid en match men solkas återkommande av våld och skadegörelse. Gemensamt för detta våld är att det uteslutande är män som slåss, slänger in saker på planen, hotar och hatar. Dessa män är till övervägande del knutna till ett fåtal storstadsklubbar. Allsvenska lag som Kalmar, Mjällby, Halmstad och Norrköping behöver inte lägga miljoner kronor årligen på säkerhet. Det är inte dessa klubbar som bär ansvaret för den känsla av otrygghet som nu sprids bland oss. Varje så kallad högriskmatch med alla extra inkallade poliser och de 30 (!) poliser som idag jobbar heltid med dessa frågor kostar samhället miljonbelopp årligen. Tänk vad mycket vettigare uppgifter dessa poliser skulle kunna jobba med om vi får bukt på problemet.
Detta är naturligtvis oacceptabelt, måste beivras och motarbetas, vilket förutsätter att alla goda krafter samarbeta. Alliansregeringen har gjort och fortsätter att genomföra en rad viktiga åtgärder för att stävja våldet på våra idrottsarenor. Den första april trädde det förlängda tillträdesförbudet på arenor ikraft vilket innebär att man numera kan ”porta” en person upp till tre år. Alliansregeringen har stärkt lagarna kring förbuden mot så kallad planinvasion, att kasta in saker på plan samt att införa pyroteknik på arenor utan tillstånd.
En nationell samordnare arbetar för att stärka en positiv supporterkultur och motverka idrottsrelaterad brottslighet. Rose-Marie Frebran, tidigare talman i Riksdagen samt landshövding, som nu är vice ordförande i Fotbollsförbundet, biträder sedan september 2013 Regeringskansliet som nationell samordnare. Hon ska verka för ökat förtroende och samverkan mellan berörda myndigheter och organisationer på central, regional och lokal nivå.
Regeringen genomförde i dagarna en hearing för att samla in synpunkter på förslagen i utredningen Mera glädje för pengarna. En gemensam strategi för att bekämpa idrottsrelaterad brottslighet har tagits fram och är nu ute på remiss. En utredare kommer att ges i uppdrag att överväga möjligheten att införa en lag om maskeringsförbud vid idrottsarrangemang. Regeringen tar i budgeten för 2014 bort skyldigheten för klubbarna att ersätta polisens kostnader för att hålla ordning vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Detta visar att regeringen ser allvarligt på det idrottsrelaterade våldet och arbetar med största möjliga öppenhet för att nå möjliga lösningar.
Politiken kan dock inte lösa problemen enbart med lagstiftning. För att situationen långsiktigt skall förändras krävs ett nära samarbete med fotbollsföreningar, supporterklubbar och människor i allmänhet. Idrottsrelaterat våld är en avart av en slags absurd manlighet där en liten grupp söker sig till offentliga idrottsevenemang för att ägna sig åt våld och övergrepp. Idrott är glädje och gemenskap. Det är absurt att en liten grupp mäns hot om våld det ska försätta en hel stad i något som närmast kan liknas vi ett undantagstillstånd i samband med en fotbollsmatch. Tillsammans kan vi komma tillrätta med det idrottsanknutna våldet och vinna över de få som vill förstöra.